Тупицький хоче оскаржити указ Зеленського про своє відсторонення у Верховному суді
Слово і діло

Олександр Тупицький прокоментував указ президента Володимира Зеленського про скасування призначення Тупицького главою Конституційного суду. Суддя назвав це рішення незаконним у інтерв'ю Liga.net

Тупицький сказав: «Я буду його (указ Зеленського — Прим. ред.) оскаржувати у Верховному суді. Я вважаю його протиправним і незаконним. Конституцією і законом про КСУ прямо визначено, що рішення про звільнення судді КСУ приймає тільки Конституційний суд на спеціальному пленарному засіданні».

Суддя каже, що тому він 29 березня видав розпорядження про скликання спеціального пленарного засідання КСУ на 12 квітня на 12:00.

/ КСУ

Про це написано і у документі на Facebook-сторінці суду. Тупицький, якого 29 березня державна охорона не пустила до КСУ, зазначає, що засідання скликається для розгляду питання про звільнення з посади суддів Конституційного суду Касмініна та Тупицького у зв'язку з указом президента від 27 березня.

Я вважаю, що президента в правовому сенсі неправильно консультують... Президента вводять в юридичну оману. Думаю, через деякий час він знайде можливість розібратися в цьому. Це не такі вже складні речі, які раніше відбувалися.  А щодо того, хто за цим стоїть: якби у мене були докази, я міг би про це говорити

Передісторія

Президент Володимир Зеленський 27 березня скасував укази експрезидента Віктора Януковича від 2013 року про призначення Тупицького і Касмініна суддями КС.

Сайт Конституційного суду України не працює вже третю добу.

КСУ та його судді опинилися в центрі уваги після скандального рішення від 27 жовтня 2020 року щодо неконституційності відкритих електронних декларацій та деяких повноважень Національного агентства з запобігання корупції.

29 грудня 2020 року Зеленський підписав указ про відсторонення голови КСУ від посади судді.

30 грудня 2020 року у КСУ заявили, що вважають указ Зеленського про відсторонення Тупицького «юридично нікчемним», і закликали його скасувати. Правовий департамент секретаріату КС заявив, що Тупицький повинен далі виконувати свої обов’язки.

19 січня ДБР заявило, що повідомило про підозру у злочинах Тупицькому, хоча сам він імітував її невручення і відвідував робоче місце.

В партії «Слуга народу» рішення Зеленського про відсторонення Тупицького вважають правильним і законним. Нардепи кажуть про те, що не варто було судді купляти землю в окупованому Криму.

«Крок за кроком позбудемося». Зеленський обіцяє, що КСУ запрацює після звільнення Тупицького