Добалакався і після бану. Трамп анонсував першу пресконференцію після штурму Конгресу
Getty Images

У понеділок, 11 січня, 45-ий президент США Дональд Трамп планує виступити перед пресою, де, зокрема, прокоментує блокування своїх акаунтів у соцмережах.

Як повідомляє CBS News, «громадськість в понеділок побачить президента вперше після заколоту, він виступить із зауваженнями щодо свого блокування великими технологічними компаніями».

Акаунти Трампа в Facebook, Instagram, Twitch, Snapchat на вихідних заблокували. Соцмережі зробили це внаслідок того, що прихильники Трампа увірвалися в Капітолій 6 січня. Президент підбурював їх у соцмережах до цих дій.

Тим часом спікер Палати представників Конгресу Ненсі Пелосі заявила, що 11 січня парламент розгляне проєкт постанови щодо відсторонення Дональда Трампа від влади. Конгресмени можуть увести в дію 25-ту поправку до Конституції США (вона передбачає автоматичну передачу влади віцепрезидентові).

Як альтернатива, Білий дім може оголосити імпічмент Трампу вже в середині тижня.

Twitter заблокував фразу, яка потрапила у тренди після штурму Капітолія

Соцмережа Twitter заборонила користувачам публікувати на платформі фразу «повісьте (віцепрезидента США — Прим. ред.) Майка Пенса» та усі її варіації. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на представника Twitter.

Адміністрація соцмережі заявила: «Ми заблокували фразу і інші її варіанти із трендів. Ми хочемо, щоб тенденції сприяли здоровим дискусіям у Twitter. Це означає, що часом ми можемо перешкоджати певному контенту потрапляти в тренди».

Фотограф агентства Reuters Джим Бург раніше повідомив в Twitter, що 6 січня чув, як принаймні три прихильники Трампа в Капітолії вигукували, що хотіли б знайти віцепрезидента Пенса і стратити його, повісивши на дереві Капітолійського пагорба як зрадника.

10 січня NBC News повідомило, що Пенс і Трамп не розмовляли після штурму Капітолію.

Після блокування в Twitter Трамп заявив про намір створити власну платформу і написав про це в Twitter

Трамп, після того як особистий аккаунт політика назавжди заблокували в Twitter, заявив, що його команда вивчає питання створення власної інтернет-платформи, повідомляє CNBC.

Цю заяву, що прикметно, він зробив все в тому ж Twitter, але використовуючи не особистий, а державний аккаунт @POTUS.

«Ми провели переговори з різними сайтами і скоро зробимо велике оголошення, поки ми також розглядаємо можливість відкриття власної платформи в найближчому майбутньому», — повідомив Трамп.

Він звинуватив Twitter в несвободі і пообіцяв, що не мовчатиме.

Повідомлення з облікового запису @POTUS були практично відразу видалені.

Нагадаємо, адміністрація Twitter назавжди заблокувала доступ до акаунту Трампа.

Twitter заблокував французького парламентарія, який видавав себе за Трампа

Twitter заблокував акаунт французького депутата Жоакима Сон-Форже після того, як в його акаунті з'явилися повідомлення нібито від імені президента США Дональда Трампа. Про це пише Politico.

Через кілька годин після того, як Twitter у п’ятницю остаточно забанив Трампа, ім’я та фотографія у підтвердженому обліковому записі Сон-Форже були замінені на дані президента США.

Один із фальшивих твітів псевдо-Трампа складається лише зі слова «Допоможіть».

Видання зазначає, що це не вперше, коли народжений у Південній Кореї народний депутат, який представляє громадян Франції у Швейцарії та Ліхтенштейні в Національних зборах, потрапляє в неприємності за видавання себе за іншого політика у соцмережі. Політик уже видавав себе в мережі за президента Франції Еммануеля Макрона. Пізніше депутат стверджував, що його акаунт був зламаний.

У 2018 році дії депутата в Twitter призвели до його виходу з партії Макрона La République En Marche, тоді Сон-Форже піддався критиці за сексистські твіти.

У лютому минулого року депутат також зіграв ключову роль у розповсюдженні відеороликів, які зашкодили кандидату Макрона Бенджаміну Гріво у боротьбі за крісло мера Парижа.

Чиновники з адміністрації Трампа: багато хто з нас відчуває себе зрадженим

Агентство Reuters публікує анонімні заяви колишніх і діючих чиновників з адміністрації Трампа, які «засмучені» останніми подіями в країні.

«У той час, як (в Конгресі — Прим. ред.) демократи планують у понеділок провести голосування за імпічмент Трампу, багато співробітників Білого дому засмучені і збентежені поворотом подій та хочуть рухатися далі. Вони кажуть, що зіткнулися з критикою з боку колег і стурбовані заподіяною шкодою своїй репутації і перспективою працевлаштування».

«Він втратив нас. Він втратив власну адміністрацію. Як я вже сказав, багато хто з нас почуваються зрадженим», — сказав один високопоставлений чиновник Білого дому.

Видання відзначає, що деякі з тих, хто в останні кілька днів мав намір піти у відставку, вирішили залишитися, щоб забезпечити плавну передачу влади.

Reuters також повідомляє, що Трамп на цьому тижні планує відправиться в штат Техас, де огляне частину нової прикордонної стіни на кордоні США і Мексики. Пізніше на тижні у 45-го президента Америки запланований захід в Білому домі.

Chas News повідомляв, що у США високопосадовці звільняються через штурм Капітолія. 

Тим часом поліція США заарештувала захоплювачів Капітолію — «шамана» й чоловіка, який крав кафедру.

Трамп підбирає адвокатів для справи про імпічмент.

Google видалив соцмережу Parler. Туди міг перейти Трамп