Єврокомісія позивається до Європейського суду проти Польщі через новий закон Варшави про покарання суддів
Emerging Europe

Суперечка між Єврокомісією та консервативним урядом Польщі дедалі  загострюється. Комісія вважає, що польські суди перебувають під загрозою, тому подає позов проти країни до Європейського суду. Про це заявив 31 березня єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс, повідомляє DW.

У Брюсселі вважають, що польський закон, що передбачає покарання суддів, підриває їхню незалежність і не відповідає законодавчим принципам Євросоюзу. А ще Єврокомісія вважає, що дисциплінарна палата Верховного суду не може здійснювати свою діяльність, бо, як кажуть представники комісії, її незалежність не гарантована.

«Я глибоко стурбована постійними заходами, які підривають незалежність судової влади в Польщі», — сказала віцепрезидент Єврокомісії Вєра Юрова. За її словами, уряди країн можуть вільно реформувати свої судові системи, але вони повинні при цьому дотримуватися договорів ЄС.

З лютого 2020 року у Польщі діє суперечливий закон, що передбачає покарання суддів, які ставлять під сумнів законність судових рішень та кадрові призначення. Покарання передбачає штраф, пониження на посаді або звільнення.

Раніше Юрова припускала, що існує ризик того, що цей закон «може бути використаний, серед іншого, для політичного контролю за змістом судових рішень».

Європейська Комісія не раз критикувала уряд Польщі за цю ініціативу. Також відкликати законопроєкт закликала Венеціанська комісія. Критикують його і в самій Польщі. На несумісності законопроєкту із законодавством ЄС наголошує юридичне бюро Сейму. У Польщі відбулися багатотисячні протести проти цього законопроєкту.

Він є частиною судової реформи, яку ініціювала та провела консервативна партія «Право і справедливість» після приходу до влади в 2015 році. Її представники наполягають на необхідності модернізації судової системи й звинувачують Брюссель у втручанні у внутрішні справи.

Протягом 2020 року Польща та Угорщина постійно встрявали у суперечки із Євросоюзом. Їхні уряди навіть отримали в ЄС репутацію «порушників спокою»

А більш жорсткі заборони на аборти, ініційовані партією «ПіС», викликали у Польщі багатотисячні демонстрації протесту. У жовтні у Польщі Конституційний Суд обмежив право жінок на аборти, визнавши їх «неконституційними». Це сталося після того, як правляча партія «Право і справедливість» укомплектувала суд лояльними до неї членами.

Угорщина та Польща отримали в ЄС репутацію «порушників спокою»