У Польщі знову протестували проти посилення законодавства щодо абортів
Getty Images

У Польщі під час чергової акції протесту проти заборони абортів у Варшаві поліція закликала мітингарів розійтися й намагалася оточити учасників. Про це повідомляє DW.

В суботу, 28 листопада, у столиці Польщі Варшаві активісти черговий раз вийшли на акцію протесту проти посилення законодавства щодо абортів. Під час демонстрації поліцейські спочатку закликали мітингарів розійтися, а потім намагалися оточити їх, повідомило польське видання Gazeta Wyborcza.

«Поліція намагалася завадити проведенню акції проти заборони абортів у Варшаві. Під час акції протесту проти заборони абортів у Варшаві поліція намагалася оточити її учасників. ЗМІ повідомляють про численні затримання», — повідомили польські ЗМІ.

На акцію протесту у Варшаві вийшли сотні людей.

«Протестний захід відбувся на одній з центральних вулиць Варшави. Крім того, у Кракові та Вроцлаві так само відбулися акції протесту проти посилення законодавства щодо абортів, хоч і не такі численні, як у Варшаві», —  повідомляє DW.

Нагодою до проведення демонстрацій стала 102-га річниця запровадження в Польщі активного й пасивного виборчого права жінок.

Хоча кількість протестувальників зменшилася, частково через занепокоєння коронавірусом, ці демонстрації вже справили історичний вплив, повідомляє France 24. 

Акція журналу «Vogue Польща»

Польське відділення журналу Vogue оприлюднило потужну заяву про право на вибір в своєму останньому випуску. На обкладинці — фото моделі й активістки Ані Рубік, прикритої малиновою тканиною. Цей образ імітує червону блискавку, яка є символом протестів після майже повної заборони абортів у країні.

Vogue Poland виступив проти цієї постанови, заголовок нового номеру — фраза «сила жінок». «Все, що стосується польських жінок, стосується й нас», — повідомляє журнал в Instagram.

Vogue Polska

Історія конфлікту

У жовтні у Польщі Конституційний Суд обмежив право жінок на аборти, визнавши їх «неконституційними».

Після цього у Варшаві понад 100 тис. людей вийшли на мітинг проти заборони абортів.

Майже 70% громадян республіки вимагають референдум щодо цього питання.

На тлі протестів влада Польщі затягує введення заборони на аборти.

26 жовтня у Києві відбулася акція солідарності з жінками під посольством Польщі.

Демонстрації вивели на вулиці сотні тисяч поляків, у тому числі в містах та сільських районах, де подібні види протесту безпрецедентні.

Бюджет Євросоюзу заблокували Угорщина та Польща через розбіжності у принципах розподілу коштів