«Газпром» просить у «Нафтогазу» додаткових потужностей для прокачки газу в Європу

«Газпром» подав запит до «Нафтогазу» щодо додаткових потужностей для транзиту газу в Європу. Аукціон з їхнього розподілу вже відбувся, тож росіяни сплатять додаткові кошти на користь України. 

Аукціон з розподілу потужностей відбувся 21 вересня на платформах RBP (Угорщина) та GSA (Польща). У «Нафтогазі» підкреслюють, що транзит додаткового об’єму газу не входить у основний транзитний договір, який передбачає на один тільки поточний рік 65 млрд кубометрів прокачки, а на решту — по 40 млрд кубометрів.

Нагадаємо, 30 грудня минулого року «Нафтогаз» та «Газпром» підписали новий п’ятирічний контракт на транзит газу в Європу. Тоді президент Володимир Зеленський зауважував, що існує опція продовження контракту ще на десять років, а впродовж передбачених договором п’яти років Україна отримає мінімум $7 млрд.

До слова, Chas News писав, що зовсім недавно, 15 вересня, на газопроводі, по якому газ постачається в Європу, сталася аварія. Це трапилось на ділянці газогону під Києвом поблизу населеного пункту Чабани. Замглави МВС Антон Геращенко тоді ж звернувся до оператора ГТС з проханням зробити висновки з аварії та здійснити технічне обстеження своїх газогонів, прокладених ще у 60-70-х роках.

Так чи інакше, окрім української ГТС, Росія має змогу постачати газ в Європу по «Північному потоку» та «Турецькому потоку». А от з «Північним потоком-2» після отруєння Олексія Навального у росіян справи кепські. Нещодавно в інтерв’ю виданню Les Echos голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн закликала Європу переглянути ставлення до російського газогону, адже він не тільки економічний, а ще й політичний проєкт.

А держсекретар США Майкл Помпео навіть після чуток про мільярдну пропозицію Німеччини американцям щодо зняття санкцій з газогону в інтерв’ю німецькому Bild учора заявив, що Америка працює над створенням коаліції, яка не допустить завершення будівництва «Північного потоку-2». «США вважають, що газогін створює ризики для Європи, яка стає залежною від газу з Росії», — підсумував Помпео.

До речі, 24-25 вересня голови країн Євросоюзу на саміті в Брюсселі обговорять перспективи «Північного потоку-2». Канцлер ФРН Ангела Меркель зазначила, що рішення матиме загальноєвропейський характер.