Головною умовою для жорсткого карантину є поріг у 20 тисяч нових хворих щодня, заявив нардеп Радуцький
Petropavlivka.city

Через те, що інкубаційний період у COVID-19 від 14 до 21 днів, жорсткий карантин влада може запровадити щонайменше на три тижні. Сигналом для посилення карантину може стати позначка в 20 тисяч нових хворих щодня.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» розповів нардеп від «Слуги народу», глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький. При цьому він зазначив, що система охорони здоров’я України наразі може витримати до 30 тисяч нових хворих.

У зв’язку з тим, що інкубаційний період COVID-19 від 14 до 21 дня, то і запроваджувати (повний локдаун – Прим. ред.) треба мінімум на три тижні. І це досвід інших країн, що вагомий результат є за три тижні

Наша система охорони здоров’я на сьогодні може витримати до 30 тисяч нових хворих за добу. Тому, на думку нардепа, якщо в Україні з’являтиметься 20 тисяч і більше, то, скоріше за все, треба буде запроваджувати локдаун.

Водночас, Радуцький зазначив, що уряд, згідно з нещодавно прийнятою постановою Верховної Ради, має за 7 днів попередити українців, а також розробити компенсаторні заходи для людей і бізнесу.

Який має бути локдаун? На мою думку, із зупинкою транспорту. Якщо ми закриваємо бізнес, школи, і при цьому працює громадський транспорт — метро, потяги — то я не бачу від цього великого результату. Якщо повний локдаун — то і треба робити повний

На запитання, на який показник орієнтуватися для виходу з локдауну, депутат відповів: «Якщо 15 тисяч хворих на день і кількість одужалих буде збільшуватися — відсоток одужалих над відсотком захворілих — і буде плато, не буде росту протягом тижня і при тому буде зниження, то це привід для послаблення карантину».

Медична система України завантажена вже на 80% через COVID-19

В Україні зараз завантаженість медичної системи у зв'язку з COVID-19 становить 80%. І всі карантинні заходи спрямовані на те, аби тримати резерв у 20%.

Про це в ефірі телеканалу «Україна 24» заявив глава парламентської фракції «Слуга народу» Давид Арахамія. Він наголосив, що головне завдання — не допустити колапсу медичної системи.

Прем'єр-міністр повідомив, що на цей час всі країни борються з однією річчю — як не допустити колапсу в медичній системі. Ми зараз умовно знаходимося в стадії 80%, у нас ще є 20% резерв. І всі карантини вихідного дня і локдауни покликані для того, щоб тримати якийсь резерв, щоб не захлинутися

Арахамія констатував, що є проблема — медики кажуть, що для спрацювання жорсткого карантину потрібно мінімум 15 днів, а бажано й три тижні. І тут політики «лавірують між ударом по економіці та збереженням життів людей», наголосив нардеп.

Передісторія. Карантин вихідного дня в Україні

11 листопада Кабмін ухвалив рішення про запровадження карантину вихідного дня з 14 листопада.

Уряд відмовився від адаптивного карантину та встановив загальнодержавний карантин з обмеженнями, які діяли в попередньому варіанті карантину на територіях з помаранчевим рівнем епіднебезпеки, для всіх територій.

17 листопада Рада провалила голосування за рекомендацію Кабміну скасувати карантин вихідного дня.  

25 листопада у Кабміні допустили запровадження тотального карантину на новорічні свята.

Як ми писали раніше, карантин вихідного дня не показав результату, оголосив голова Держспоживслужби Києва Олег Рубан.

Кличко наголосив, що у Києві у разі локдауну має працювати метро та транспорт.

У «Слузі народу» заявили, що введення локдауну не обговорювали. У «Голосі» ж кажуть, що «навіть бачили графіки»