МВФ: хочете кредитів — гарантуйте незалежність НБУ
УНІАН

Незалежність НБУ,  так само як і антикорупційних установ, є надважливим принципом для економічної та фінансової стабільності України і для продовження співпраці Києва з МВФ.

Про на брифінгу у Вашингтоні заявив Джері Райс, директор пресофісу МВФ, передає Укрінформ.

Незалежність центральних банків є життєво важливим принципом для МВФ щодо будь-якої країни. Незалежність Національного банку України — одна зі складових, яку ми уважно моніторимо

За його словами, МВФ вважає незалежність центробанків «ключем до макроекономічної стабільності, довіри інвесторів, фінансової стабільності, захисту фінансової системи» та інших речей.

«Отже, знову ж, це питання є життєво важливим для нас», — підкреслив Райс.

Він додав, що для Фонду таким же істотним чинником є «збереження цілісності, незалежності й ефективності українських антикорупційних інституцій».

За його словами, це є «важливими передумовами та вимогами», визначеними в програмі МВФ для України, яка продовжує бути предметом двосторонніх обговорень.

А що з НБУ натомість?

Раніше перший заступник голови Нацбанку України Катерина Рожкова в інтерв'ю «НВ» заявила, що зі зміною керівництва банківський регулятор змінив систему прийняття рішень і відходить від принципу колегіальності. Також вона повідомила, що бачиться з головою НБУ Кирилом Шевченком тільки на спільних нарадах у Zoom, однак це не означає, що вони комунікують.

У жовтні 2020 року в Національному банку відбулася часткова зміна вертикалей підпорядкування і розподілу окремих структурних підрозділів між ними. Змінилися і куратори цих вертикалей з числа членів правління НБУ. Правління НБУ забрало з підпорядкування Рожкової шість ключових для нагляду за банківським ринком департаментів і передало їй три підрозділи, які не мають істотного значення в регулюванні банків.

Потім Рожкова заявила про цензуру у Нацбанку — за її словами, керівництво департаменту комунікацій регулятора заборонило публікувати її інтерв'ю для видання НВ в оригінальному вигляді.

У Департаменті комунікацій Нацбанку відкинули звинувачення Рожкової у цензурі та заявили, що не надавали виданню «Новое время» жодної альтернативної версії інтерв’ю.

Про місію МВФ

Місія МВФ із 21 грудня 2020 року працювала в Україні у форматі онлайн-зв'язку через COVID-19

Місія МВФ завершила роботу в Україні, зауваживши, що для завершення першого перегляду програми потрібен більший прогрес.

В ЄС заявили, що зберігають побоювання з приводу незалежності НБУ попри спадкоємність політики регулятора.

Як ми писали раніше, Голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, Україна зможе прожити й без чергового траншу Міжнародного валютного фонду.

Місія МВФ повернеться в Україну у квітні, якщо не обмежуватимуть ціну на газ.

Сідай, двійка! Як Україна не виконала «домашнє завдання» МВФ