Індія дозволила використання двох вакцин від COVID-19
Getty Images

Влада Індії у неділю, 3 січня, дозволила екстрене застосування двох вакцин від COVID-19. Це вакцина компанії AstraZeneca, розроблена спільно з Оксфордським університетом, і препарат індійської фірми Bharat Biotech. Очільник індійської інституції-регулятора запевнив у безпечності вакцин.

Вакцини дозволені для «обмеженого використання», зазначає DW із посиланням на індійське відомство з лікарських засобів.

Його очільник запевнив, що ці вакцини «безпечні на 100 %». Такі побічні ефекти, як незначна температура, біль та алергія, «є звичними для кожної вакцини», додав він, повідомляє агентство новин AFP.

В Індії 96 тисяч медпрацівників вже пройшли навчання з вакцинації. Перший дозвіл на використання засобів проти коронавірусу означає початок однієї з найбільших кампаній із вакцинації у світі. Всього в Індії проживає близько 1,3 млрд людей. Країна посідає після США друге місце у світі за кількістю заражень корона вірусом. Загалом  зафіксовано понад 10,3 млн випадків інфікування, померли майже 150 тисяч людей, в яких підтвердили зараження.

Тим часом Інститут сироватки Індії (Serum Institute of India), що є найбільшим у світі виробником вакцин, заявив, що вже виробляє від 50 до 60 млн доз вакцини AstraZeneca на місяць. Виконавчий директор цього інституту Адар Пунавалла зазначив, що вакцина буде «готова до використання найближчими тижнями».

Компанія вже виробила від 40 до 50 млн доз вакцини і зможе збільшити потужність до приблизно 100 млн на місяць до березня, сказав Reuters Пунавалла.

Індія хоче здійснити 600 млн щеплень від коронавірусу протягом наступних шести-восьми місяців, починаючи з січня. Державний регулятор ліків також розглядає подібні дозволи на вакцину Pfizer/BioNTech.

Ми маємо пильно придивлятися до використання вакцин AstraZaneca у країнах, які їх вже дозволили. Адже саме ця вакцина першою поїде до нас в рамках ініціативи COVAX.

На даний момент у її списку поставок AstraZeneka, UBI Group і Sanofi (останні дві — на стадії розробки). У переліку  немає вже готових вакцин від Pfizer і Moderna, на які роблять ставку в США і Європі. Наша країна домовилася про постачання вакцин для 5% населення.

На п’яти безкоштовної вакцини AstraZeneca в уряді України наступає конкурент, якого одержать за гроші. Chas News повідомляв, що Україна закупить китайську вакцину проти COVID-19 фірми Sinovac.

Великобританія першою в світі дозволила вакцину фірми AstraZeneca. У препарата є особливість. Колоти треба спершу половину дози, щоб ефективність склала 90%.

Оксфордська вакцина від COVID: 70% ефективності, але значно дешевша