Ізраїль все ще попереду всіх за темпами вакцинації проти COVID-19
ISRAEL21c

За даними міністерства охорони здоров'я Ізраїлю на ранок 18 січня, першу дозу вакцини проти коронавірусу отримали 2 116 257 людей (понад 61 тис. протягом доби), другу дозу — 309 065 осіб (близько 80 тис. за останню добу). Ізраїль використовує виключно вакцину Pfizer.

Зараз в країні другий етап вакцинації — препарат отримують люди, старші за 45. У чергу на вакцинацію можна стати онлайн або по телефону. Іноді місце в черзі дають і людям молодше 45-ти.

У віковій категорії 90+ першу дозу вакцини отримали 82% громадян, вакциновані двома дозами 12%.

Уряд зазначає, що Ізраїль залишається світовим лідером за темпами вакцинації проти коронавірусу.

Ресурс OurWorldInData продовжує моніторинг світового процесу вакцинації населення проти COVID-19. Станом на 18 січня Ізраїль, як і раніше, займав перше місце в рейтингу з показником 27,1 щеплень на 100 чоловік населення.

У топ-10 за темпами вакцинації також: ОАЕ, Бахрейн, Великобританія, США, Данія, Словенія, Італія, Іспанія, Ірландія.

Втім, дані рейтингу можуть викликати сумніви, тому що по різних країнах в ньому присутні дані, актуальні на різні дати. Крім того, щеплення проводиться різними вакцинами.

В Ізраїлі громадян, які отримали другу дозу вакцини від коронавірусу, звільнять від карантину

Через тиждень після отримання другої дози вакцини від коронавірусу уряд звільнятиме ізраїльтян від дотримання карантинних заходів. Про це повідомляє Times of Israel.

Уряд обіцяє знімати карантинні обмеження для громадян, які отримали щеплення в рамках урядової програми «зеленого паспорта». Її влада країни обіцяє представити найближчими днями. Документ надасть доступ до культурних та інших заходів, які нині недоступні для громадськості. Вакциновані громадяни зможуть отримати сертифікат через онлайн-систему, яку наразі уряд фінально тестує.

Водночас загальні карантинні заходи в країні планують продовжити до 21 січня.

Представники уряду заявляють, що лікарні, відведені для прийому коронавірусних пацієнтів, заповнені на 85%.

Як ми писали раніше, прем’єр-міністр Ізраїлю першим в країні вакцинувався від COVID-19. На Facebook поширювали анти-вакцинні «фейкові новини», і на прохання уряду країни їх видалили.

Ізраїль заявив, що до кінця січня два мільйони його мешканців отримають дводозову вакцинацію від COVID-19. 

Зусилля Нетаньяху у впровадженні вакцин зумовлені й політичними причинами. Політику надто хочеться позбутися кримінальних звинувачень у корупції. До того ж у грудні в Ізраїлі спалахнула політична криза, й країну очікують перевибори до парламенту на тлі пандемії. Це  четверті вибори за два роки.

Ізраїль заперечив перевезення «підпільних вакцин» для українських політиків