КНР може накласти на Alibaba рекордний штраф за монополію

Влада КНР може обкласти рекордним штрафом китайського інтернет-гіганта Alibaba Group Holding Ltd.

Про це повідомляє газета The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела.

Можливий штраф перевищить рекордні в корпоративній історії країни і може перевищити $975 млн дол, виплачені американською фірмою Qualcomm у 2015 за «пнтиконкурентні практики», кажуть джерела.

Антимонопольне розслідування проти Alibaba влада КНР розпочала у грудні 2020 року.

Крім того, уряд вимагатиме від компанії продажу активів, що не мають стосунку до її основних операцій в сфері онлайн-комерції.

«Влада КНР не прагне зруйнувати Alibaba, але хоче, щоб вона дистанціювалася від свого засновника Джека Ма і більш тісно співпрацювала з Комуністичною партією», — йдеться в матеріалі.

Уряд має намір зберегти компанію, тому що в КНР Alibaba вважається гордістю Китаю, прикладом технологічних інновацій. Крім того, компанія грає ключову роль в економіці КНР.

«Для компанії, річний прибуток якої складає близько $20 млрд, навіть великий штраф не дуже страшний. Однак є побоювання, що китайські регулятори не обмежаться штрафом в своєму тиску на Alibaba», — підсумовує видання.

Раніше WSJ повідомила про плани Пекіна скоротити бізнес-імперію Джека Ма. Пекін прагне збільшити частку держави в його бізнесі, писало видання з посиланням на джерела в урядових колах КНР.

Пекін намагається перешкодити домінуванню Alibaba та інтернет-конгломерату TenCent.

Після скасування потенційно найбільшого в світі IPO Ant Group засновник компанії Джек М аще жодного разу не виступав на публіці. Влада Китаю попросила бізнесмена не залишати країну.

Джек Ма з’явився на публіці вперше з жовтня