Китай почав антимонопольне розслідування щодо корпорації Alibaba Group

Китайське відомство з регулювання ринку почало розслідування щодо корпорації Alibaba Group. Про це повідомляє «Сіньхуа».

«Державне управління з регулювання ринку Китаю почало розслідування щодо корпорації Alibaba Group, яка підозрюється в укладенні ексклюзивних угод про оборудки і здійсненні інших видів монополістичної діяльності», — повідомляє державне агентство.

За інформацією South China Morning Post, Центробанк Китаю і органи державного фінансового контролю протягом найближчих кількох днів проведуть переговори з представниками дочірньої структури Alibaba — Ant Group. Зустріч «спрямовує Ant Group на здійснення фінансового нагляду, добросовісної конкуренції та захисту законних прав та інтересів споживачів», — йдеться у повідомленні уряду.

Компанія обіцяє співпрацювати зі слідством.

Акції Alibaba впали на 8,9% на торгах у Гонконгу, що стало найбільшим добовим падінням з 11 листопада. Акції пов'язаних компаній Alibaba Pictures і Alibaba Health також впали.

Народний банк Китаю, Комісія з регулювання банківської діяльності Китаю, Комісія з регулювання цінних паперів Китаю та Державна адміністрація іноземних валют заявили, що також зустрінуться з Ant Group для переговорів щодо «нагляду та керівництва».

Ant Group є розробником AliPay, мобільної платіжної системи, яка зараз є повсюдною і в значній мірі необхідною для економіки Китаю.

Ant Group заявила, що буде «старанно вивчати та неухильно виконувати вимоги департаментів регулювання».

Раніше регулятори попереджали Alibaba про недопустимість так званої «практики обирання одного з двох». Згідно неї торговці повинні підписувати з компанією ексклюзивні угоди про співпрацю, що забороняють їм пропонувати продукцію на конкуруючих платформах.

Державна адміністрація з питань регулювання ринку (SAMR) заявила в четвер, що розпочала перевірку цієї практики.

Передісторія

Alibaba Group — китайська публічна компанія, що працює в сфері інтернет-комерції. Заснована технологічним підприємцем Джеком Ма. У її власності — веб-портали Taobao.com, Tmall, Alibaba.com і низка інших. Основними видами діяльності є торговельні операції між компаніями за схемою B2B і роздрібна онлайн-торгівля. Також фірма володіє однією з найбільших у світі інфраструктур для хмарних обчислень, активів у сфері ЗМІ та індустрії розваг.

У листопаді Ant Group, Ant Financial та Alipay готувалися до найбільшої у світі  процедури «публічного розміщення» (ІРО) на суму $37 млрд. Але вона була раптово перервана Пекіном за 48 годин до початку торгів у Шанхаї та Гонконгу.

Аналітики пояснили «шокове» втручання уряду як попередження Ма, який публічно критикувала регуляторів у своїй промові перед торгами.

«Партія вкотре нагадала всім приватним підприємцям, що незалежно від того, наскільки ви багаті та успішні, вам можуть будь-коли витягнути килим з-під ніг», — цитує The Guardian Білла Бішопа, автора орієнтованого на Китай інформаційного бюлетеня Sinocism.

«Народна газета» правлячої Комуністичної партії КНР оприлюднила редакційну статтю із жорсткими заявами, які цитує Reuters. Зокрема, автори пишуть: «якщо компаніям буде дозволено безладно й варварськи розширюватися, галузь не буде розвиватися здоровим і стійким способом».

Ма тримався осторонь уваги громадськості з часу жовтневого форуму в Шанхаї. Там він розкритикував регуляторну систему Китаю й звинувачував її у задушенні інновацій. Його промова образила чиновників й призвели до ланцюжка відповідей уряду, зокрема припинення публічного розміщення акцій Ant.

Після багаторічного режиму свободи електронної комерції Пекін чітко заявив про свої антимонопольні наміри.

Минулого місяця уряд оприлюднив проект правил, спрямованих на запобігання монопольній поведінці інтернет-фірм. Політбюро цього місяця пообіцяло посилити антимонопольні зусилля в 2021 році та стримати «безладне збільшення капіталу».

Регулятори перевірятимуть частини «бізнес-імперії» Ant, головним чином її кредитний бізнес в інтернеті.

Пекін намагається перешкодити домінуванню Alibaba та інтернет-конгломерату TenCent.

Після скасування потенційно найбільшого в світі IPO Ant Group засновник компанії Джек М аще жодного разу не виступав на публіці. Влада Китаю попросила бізнесмена не залишати країну.

Як ми писали в жовтні, конгресмени США звинувачують чотири корпорації֫ технічні гіганти у «монополізації влади». Парламентарі-демократи рекомендують розділити Google, Amazon, Facebook та Apple.

Дзеркальце, правду скажи-но мені! Як технології змінять традиції шопінгу