Комісія розшифрувала «чорні скриньки» Ан-26. Виявили серйозні порушення у організації польотів
24 канал

Олег Уруський, віцепрем'єр-міністр України, міністр з питань стратегічних галузей промисловості написав про доповідь глав підкомісій з розслідування авіакатастрофи. Загалом комісій три — авіаційна, льотна й технічна.

За результатами дешифрування бортових самописців експерти відновили трагічний шостий політ літака Ан-26Ш, а також ознайомилися зі змістом перемовин між членами екіпажу та з керівництвом польотів. Уруський оприлюднив їхні висновки у дописі на Facebook

Розслідувачі виявили технічну причину нештатної роботи лівого двигуна та спрацювання датчика падіння тиску по «ВКМ» (вимірювач крутного моменту). Вони пояснюють це відмовою в роботі одного з блоків системи управління двигуна.

Також Уруський заявив, що розслідування засвідчило наявність грубих порушень, як у виконання польотних завдань, так і в організації польотів загалом.

Уруський зазначив, що урядова комісія з розслідування причин катастрофи літака Ан-26, яка сталася 25 вересня 2020 року у Харківській області,  продовжує свою роботу.

Міністерство оборони України має завершити власне службове розслідування 12 жовтня 2020 року. Потім матеріали будуть передані до військових комісаріатів і орієнтовно після 15 жовтня 2020 року влада обіцяє виплачувати компенсації сім’ям загиблих.

Передісторія

Ввечері 25 вересня у Харківській області на 530-му кілометрі траси Київ-Харків поруч із дорогою впав військовий літак Ан-26, що відразу загорівся.

На борту були члени екіпажу, курсанти і офіцери Харківського університету Повітряних Сил ЗСУ імені Кожедуба – загалом 27 людей. Падіння військового літака у Харківській області сталося під час виконання навчально-тренувального польоту.

На місці авіакатастрофи знайшли тіла 25 загиблих. Ще одна особа померла у лікарні та одна особа травмована (перебуває у лікарні) (обидва — курсанти).

За інформацією СБУ, командир екіпажу літака Ан-26 перед катастрофою доповів про відмову лівого двигуна і запросив захід на посадку.

ДБР розглядає чотири версії причин авіакатастрофи під Харковом