Компанія Moderna заявила про стовідсоткову ефективність своєї вакцини проти важких форм COVID-19
UN News

Американська компанія Moderna повідомила, що її вакцина від коронавірусу при первинному аналізі є ефективною в 94,1% випадках, а при тяжкій формі захворювання — у 100%. Про це компанія написала на сайті, додавши, що вона подає документи на реєстрацію вакцини в США.

Всього у випробуваннях взяли участь більше 30 тисяч чоловік. З них COVID-19 захворіли 196 осіб — це 185 добровольців, які отримали плацебо, і 11 осіб, які отримали вакцину. В цьому випадку, роблять висновок в компанії, ефективність вакцини склала 94,1%.

Серед учасників випробувань 30 осіб захворіли на тяжку форму COVID-19 — це люди, які отримали плацебо замість вакцини. З тих, хто отримав вакцину, ніхто у важкій формі не хворів, що свідчить про 100-відсоткову ефективність вакцини в таких випадках.

В ході досліджень Moderna від коронавірусу померла одна людина, що входила до групи плацебо.

16 листопада Moderna повідомила, що в ході третьої стадії випробувань її вакцина показала ефективність в 94,5% випадках, але тоді оцінка ґрунтувалася на аналізі 95 випадків.

У листопаді компанії Pfizer і BioNTech заявили, що їхня вакцина BNT162b2 показала 95% ефективність за підсумками третьої фази досліджень.

Розробники російського «Супутника V» оцінили ефективність своєї вакцини в 92%.

Компанія AstraZeneca оголосила, що ефективність її вакцини, що розробляється разом з Оксфордським університетом, склала 70%.

Moderna попередньо оцінювала, що доза її вакцини буде коштувати від $25 до $37, Pfizer назвали ціну приблизно у $18.  

Розробники «Супутник V» сказали, що їхня вакцина коштуватиме дешевше, ніж у Moderna і Pfizer.

У AstraZeneca оцінили вартість вакцини приблизно в $4.

Як ми писали раніше, для закінчення пандемії треба вакцинувати 70% населення світу, вважають у ВООЗ. Організація радить імунізувати першими медпрацівників та групи ризику.

Вакцина від коронавірусу Pfizer та BioNTech має зберігатися при –70° С