Космічні новини. Проби ґрунту з Місяця вже на шляху до Китаю, SpaceX відправила вантажний корабель Cargo Dragon до МКС
SpaceX

NASA оплатить компанії, що базується в Колорадо, один долар за збір невеликої проби гірських порід з Місяця. Фірма робототехніки Lunar Outpost, що базується в Колорадо, збиратиме зразки з місячного Південного полюса.

Як повідомляє ВВС«Місячний форпост» це одна із чотирьох фірм, з якою було укладено контракт на отримання місячного реголіту або місячного ґрунту для американського космічного агентства на загальну суму $25 001.

NASA використовуватиме ґрунт у своїй програмі Artemis, метою якої є відправити наступного чоловіка та жінку на Місяць до 2024 року.

Агентство також намагається створити бізнес-модель для видобутку, продажу та використання позаземних ресурсів.

Іншими учасниками, що виграли тендер, були Masten Space Systems, що базується в Каліфорнії, та Іспейс, що базується в Токіо, разом із європейською дочірньою компанією.

NASA буде платити компаніям за окремі колекції місячного реголіту вагою від 50 до 500 г.

«Компанії зберуть зразки, а потім нададуть нам візуальні докази та інші дані, які вони були зібрані», — йдеться у повідомленні представника агентства. Як тільки це станеться, право власності на матеріал перейде до NASA.

Фінансування настільки низьке, тому що NASA платить лише за збір реголіту, а не будь-які витрати на розробку або транспортні витрати компаній, заявили представники агентства.

«План передбачає, що місія відбудеться в 2023 році, але ми співпрацюємо з кількома різними компаніями, що може сприяти більш ранній даті запуску», — заявив ВВС генеральний директор Lunar Outpost Джастін Сайрус.

Плата не є мотивацією для цих компаній. Очікується, що місія отримає багато наукових переваг, наприклад, дозволить фірмам практикувати видобуток ресурсів з місячної поверхні.

Сайрус назвав це «зміною парадигми в тому, як суспільство думає про дослідження космосу».

NASA веде переговори з компанією Blue Origin — компанією, що займається дослідженням космосу, створеною засновником Amazon Джеффом Безосом — та кількома іншими компаніями, які вже планують рейси до Місяця, щодо подорожі з ними.

З-поміж інших заявок, що виграли, японській ispace буде заплачено $5000 за збирання зразків у 2022 році на північно-східній стороні Місяця.

«Номінальна сума навіть в один долар — це важливий прецедент, який створює НАСА. Новаторство тут  немає фінансової цінності, а є створенням ділових та правових норм ринку покупців та продавців поза межами Землі», — сказала космічний експерт Сінеад О'Салліван.

Нагороди трьом компаніям будуть виплачуватися в три етапи. 10% коштів на момент нагородження, 10%, коли компанія запускає свій космічний корабель для збору, і 80%, коли NASA перевіряє, що компанія зібрала матеріали.

«Так, $1 надійде трьома крихітними, але важливими внесками по $0,10, $0,10 і $0,80», — пожартував пан Сайрус.

Космічне агентство оголосило про оплату в той самий час, коли Китай проводить власну місію збору місячних зразків.

Китай успішно завершив дві космічні місії

В суботу китайська місія Chang'e 5 успішно завершила етап здійснення складного стикувального маневру, готуючись повернути на Землю зразки ґрунту, зібрані з поверхні Місяця.

Місія Chang'e 5 була запущена 23 листопада на ракеті Long March 5 з чотирма основними космічними кораблями. Корабель в рамках місії вийшов на місячну орбіту 28 листопада, його апарат успішно приземлився на Місяць 1 грудня, а потім полетів з неї, в той час як службовий модуль продовжив залишатися на місячній орбіті. Посадковий модуль зібрав камені та грунт і в суботу зістикувався на орбіті з цим самим службовим модулем. Так що зібрані зразки тепер будуть поміщені в спеціальну «зворотну» капсулу для того, щоб успішно довезти їх додому.

Апарат зі зразками має приземлитися в кінці грудня. У тому випадку, якщо  місія в кінцевому підсумку виявиться успішною, Китай стане вже третьою за рахунком країною, яка зуміла доставити на Землю зразки з Місяця, через більш ніж 50 років після останньої подібної місії Сполучених Штатів Америки, «Аполлон», а також аналогічної місії СРСР — «Місяць 24», яка була успішно здійснена в 1976 році.

В цю суботу успіхом завершилася і японська місія Hayabusa2, запущений космічний корабель приземлився в австралійській пустелі після отримання зразків астероїда Рюгу.

SpaceX відправила вантажний корабель Cargo Dragon до МКС

Новий прорив SpaceX — вантажний корабель Cargo Dragon вилетів до міжнародної космічної станції. Приватний апарат здатен доправити на 20% більше вантажу, аніж його попередники. Запуск пройшов у співпраці з NASA. Апарат вивела на орбіту ракета Falcon 9. Пуск відбувався з космодрому на мисі Канаверал у США.

Цей запуск став 21-ю місією для кораблів SpaceX та першою для модернізованого вантажного корабля компанії.

Про це повідомляє NASA та SpaceX.

Запуск відбувся з космічного центру імені Кеннеді, що у Флориді, США об 11:17 (18:17 за київським часом). Планується, що корабель прибуде до МКС близько 13:30 (20:30 за київським часом) у понеділок, 7 грудня. Там він залишатиметься впродовж місяця.

На відміну від Dragon Crew, який може вмістити на борту до семи членів екіпажу або чотири людини і вантаж, оновлена вантажна версія корабля має вдвічі більше комірок для зберігання наукових і дослідних зразків для транспортування на Землю та з неї.

Також корабель може зберігати корисне навантаження протягом усього часу перебування на МКС як додаток до лабораторії на станції. Так, чотири вантажі з живленням перебуватимуть на кораблі протягом усього часу пристикування.

Окрім цього, вантажна версія корабля може зробити більше польотів: якщо Dragon Crew був розрахований на дві «поїздки» до МКС та назад, то нова версія може зробити п'ять.

Загалом корабель доставить до космічної станції 2 972 кілограми корисних вантажів: приладдя для екіпажу, матеріали для наукових досліджень, екіпірування для виходу у космос, апаратуру та комп'ютерні ресурси.

Зокрема, до МКС доставлять матеріали для досліджень бактерій та грибків проєкту BioAsteroid, матеріали досліджень змін клітин серцево-судинної системи в умовах невагомості (програма Cardinal Heart), зразки для проєкту HemoCue, за яким науковці визначають кількість лейкоцитів в умовах мікрогравітації, матеріали для дослідження процесів у клітинах і тканинах головного мозку тощо.

За 9 хвилин після старту Falcon 9 її перший багаторазовий ступінь, який за останні 190 днів використовувався рекордні 4 рази, приземлився на безпілотну платформу в Атлантичному океані.

За два місяці він поверне на Землю близько 2350 кг старого обладнання. Наразі Cargo Dragon є єдиним у світі космічним кораблем, який здатний повертати вантажі з МКС на Землю.

Нині екіпаж МКС складається з семи людей.

Компанія Ілона Маска Spacex готує міжпланетний корабель Starship, який, зокрема, має доставити людину на Марс, до першого тестового польоту на 15 кілометрів.

Читайте наш матеріал про космічний ліфт — як доправляти людей і вантажі до орбіти без ракет.

Космічний прорив. Китайський модуль успішно дістався Місяця для забору ґрунту