Лише на палець реагує. У Верховній Раді встановили камери і ввімкнули сенсорну кнопку проти кнопкодавів
КМДА

З 2 березня у Верховній Раді має запрацювати сенсорна кнопка, яка унеможливить неперсональне голосування народних депутатів.

Це пообіцяв спікер парламенту Дмитро Разумков на погоджувальній раді 1 березня. 

УП цитує його заяву: «На минулому тижні була завершена робота і проведено тестування для того, щоб ввести в дію систему сенсорної кнопки у залі Верховної Ради. З наступного пленарного засідання (2 березня — Прим. ред.) ми зможемо продемонструвати систему, яка  не дозволятиме застосовувати кнопкодавство у стінах ВР». 

Політик запевняє, що кнопка працює й пройшла перевірку. За його словами, сенсорна кнопка також вирішить питання прив’язки картки нардепа до місця, оскільки вона унеможливлює голосування з різних місць.

Ще політик пообіцяв на цьому тижні запуск у парламенті камер відеонагляду, які запрацюють незабаром.

Водночас він зазначив, що усе це не знімає питання загальної модернізації системи для голосування «Рада-3», яка працює з 2008 року і вже віджила своє.

Передісторія

Сенсорну кнопку у ВР встановили у 2008 році, але вона не працювала. 

24 лютого голова КМДА Віталій Кличко показав Разумкову, як працює у Київраді система голосування «Рада-4», яка, як каже мер, унеможливлює кнопкодавство.

У лютому 2020 року роботу системи для голосування «Рада-4» у Київраді демонстрували народним депутатам. Парламентарі намагалися вплинути на роботу кнопки і кнопкодавити за допомогою жуйки, скотчу, книжок, мобільних телефонів тощо. Сенсорна кнопка встояла та відреагувала лише на дотик руки учасників голосування.

До речі, про камери. Виходить, нардеп Кива тепер непомічено не гратиметься з геніталіями на сесії?

Теж саме стосується інших занять нардепів у робочий час: деякі дивляться порно, деякі пиячать так, що «перегар відчувається в повітрі».

Нагадаємо, 12 лютого 2021 року в Україні вперше нардепу оголосили підозру за кнопкодавство. Нардеп, за даними слідства, 21 лютого 2020 року під час голосування за три поправки до законопроєкту про обіг землі голосував за іншого депутата.

Опозиційні депутати повідомили про «кнопкодавство» під час голосування за призначення Сергія Шкарлета міністром освіти.

Як ми писали раніше, в Офісі генпрокурора України відмовили у відкритті кримінальної справи проти нардепа-кнопкодава Андрія Іванчука.

Управління держохорони заперечило зникнення відео з Ради із «кнопкодавством» за Шкарлета