Литва назвала запуск Білоруської атомної електростанції «безвідповідальністю»

Міністерство закордонних справ Литви надіслало Білорусі ноту протесту із закликом зупинити запуск «небезпечної Білоруської атомної електростанції», яка розташована біля литовського кордону.

Про це повіломляє МЗС ЛитвиЧиновники заявили: «Литва засуджує безвідповідальні дії Білорусі, які збільшують ядерну і природоохоронну загрози не тільки для самої Білорусі або Литви, а й для всієї Європи. Ми наполегливо рекомендуємо Білорусі призупинити запуск АЕС до тих пір, поки не будуть виконані найвищі стандарти ядерної безпеки та екологічні вимоги».

Довідка

Першу в Білорусі АЕС будують із 2011 року за 18 км від білоруського міста Островець і за 50 км від литовської столиці Вільнюс. Основний партнер Білорусі в проекті — російська компанія «Атомстройекспорт», субпостачальниками є білоруські виробничі організації.

За радянських часів, у 1983 році, біля Мінська почали будувати АТЕЦ, але після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році від цієї ідеї відмовилися під тиском громадськості. В Руденську побудували зрештою ТЕЦ.

Будівництво АЕС поблизу Островця й Вільнюса не задовольняє Литву.

Після довгих переговорів Литви, Латвії та Естонії, які раніше домовилися про бойкот електроенергії з Білорусі після запуску там білоруської атомної електростанції, вдалося виробити загальну методику з торгівлі електроенергією.

У 2025 році електроенергетичні системи Литви, Латвії та Естонії фізично відокремлять від Білорусі та Росії. Це станеться у рамках реалізації синхронізації з мережами континентальної Європи.

У жовтні 2020 року Єврокомісія виділила €720 млн на другий етап синхронізації країн Балтії з мережами континентальної Європи.

Chas News повідомляв, що з 2021 року Литва не постачатиме Білорусі резерв елктроенергії, передбачений за угодою з країнами енергокільця БРЕЛЛ (Білорусь-Росія-Естонія-Литва-Латвія).

Раніше ми писали, що корейський інститут усуватиме радіоактивне забруднення на Чорнобильській АЕС.

Також ми писали раніше, що 3 листопада Литва припинила імпорт електроенергії з Білорусі через запуск Острівецької АЕС.

 

Євросоюз дав «зелене світло» санкціям проти Олександра Лукашенка