Мендель обіцяє, що Зеленський скоро покаже домовленості у досягненні миру
Getty Images

Україна продовжує переговори на різних рівнях, у тому числі з країнами «Нормандського формату». Офіс Президента незабаром покаже підсумки домовленостей у досягненні миру.

Про це розповіла прессекретар президента України Юлія Мендель в ефірі програми «Погляд із Банкової» на телеканалі «Дом».

«Україна продовжує вести переговори на різних рівнях, зокрема з країнами Нормандського формату. Незабаром Офіс Президента вийде з певними досягнутими домовленостями, з певними результатами з питання, як проходять перемовини щодо досягнення миру», — сказала Мендель.

Вона підкреслила, що мир — це не просто абстрактна цінність. Він є можливістю підіймати промисловість, створювати робочі місця, розвинену інфраструктуру, комфортні школи й лікарні.

Журналістка спитала Мендель про нещодавню розмову канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Еммануеля Макрона і президента Росії Володимира Путіна. Через ці переговори громадськість обурилася, що на них не запросили Зеленського.

Речниця президента України підкреслила, що лідери трьох країн говорили про багато проблем, але порушували питання й ситуації на Донеччині й Луганщині.

Мендель наголосила, що сьогодні на сході України триває єдиний військовий конфлікт в Європі й ця війна залишається одним з найголовніших питань міжнародного порядку денного. Тому, на її думку, це правильно, що Донецьку й Луганську області згадують в перемовинах.

«Але одна справа, коли про Донбас кажуть, висловлюють свою точку зору. І зовсім інша — коли приймаються якісь рішення. І у світовій дипломатії в принципі неможливо, щоб рішення по будь-якій країні приймалися без її участі. Особливо, коли ми говоримо про такий напружений конфлікт, який відбувається на Донбасі», — зауважила прессекретар.

Мендель запевнила: «жодне рішення щодо України без участі України не приймається і прийматися не може».

Понад десять країн світу підтримали Кримську платформу — Мендель

Міжнародну платформу з деокупації Криму вже підтримали понад десять країн світу, заявила Мендель у тій-таки програмі телеканалу «Дом».

За її словами, окремі країни дали принципову згоду щодо участі в роботі Кримської платформи.

Мендель дорікнула адміністрації Петра Порошенка й сказала, що «чомусь» при попередній владі про Крим «забули» й на жодній платформі не згадували питання повернення окупованого півострова.

Зараз же президент Зеленський говорить з лідерами багатьох країн з приводу нового рішення — про «Кримську платформу». Створення «Кримської платформи» вже вітали такі країни, як Литва, Великобританія, Туреччина і багато інших країн — їх вже більше десятка

Про Кримську платформу

23 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський під час дебатів на 75-й сесії Генасамблеї ООН закликав партнерів приєднатися до міжнародної платформи з деокупації Криму.

У грудні Зеленський повідомив, що створення Кримської платформи вже підтримали в Європі та Північній Америці.

Кримська платформа працюватиме на кількох рівнях. Перший — політичний, до якого приєднаються глави іноземних держав та урядів. Другий — рівень керівників зовнішньополітичних відомств і міністрів оборони, третій — міжпарламентський рівень, а четвертий — неурядових експертів. Для ефективності дій держави, а також для використання інтелектуальних ресурсів у роботі платформи уряд обіцяє створити експертну мережу.

Саміт Кримської платформи за участю лідерів іноземних держав запланували на 23 серпня 2021 року.

Chas News повідомляв, що у Верховній Раді створили нове міжфракційне депутатське об'єднання «Кримська платформа». 

Канал «Дом» заявив, що Мендель не ведуча, а в шоу будуть різні спікери