На дострокових виборах президента Киргизстану переміг Садир Жапаров
Getty Images

Садир Жапаров переміг на дострокових виборах президента Киргизстану. Два його опоненти на виборах заявили про масштабні фальсифікації.

Після підрахунку 97,74% бюлетенів на дострокових виборах президента Киргизстану Жапаров лідирує з 79,12% голосів. На другому місці, за даними ЦВК Киргизстану, Адахан Мадумаров з 6,68% голосів, на третьому — Бабур Тольбаєв з 2,38%.

Більше голосів, аніж нині за Жапарова, історично набирали тільки Акаєв в 1991 (95%) і Бакієв в 2005 (89%). Політик заявив, що сам не очікував такого — «я думав, буде 60 — 65%».

Всього за пост президента Киргизії на дострокових виборах, які пройшли в неділю, боролися 17 кандидатів. Явка виборців склала понад 39%: за даними РІА «Новости», це рекордно низька явка. Досі вона ніколи не опускалася нижче 56%.

Деякі кандидати відмовилися визнати підсумки, але спостерігачі не фіксували серйозних порушень. ЦВК заявив, що підсумки виборів президента можна вважати повністю достовірними.

Новий президент вже пообіцяв за 2 — 3 роки вивести країну з кризи, а головним союзником Киргизстану назвав Росію. Він також заявив, що не допустить політичних гонінь, але і не буде «покривати тих, хто порушив закон».

Інавгурація повинна пройти до 1 березня.

Зміна форми правління

Разом з достроковими виборами глави держави в Киргизстані в неділю пройшов референдум про форму правління. 81% виборців проголосували за президентську форму правління в республіці, 10,94% виборців вибрали парламентську республіку, 4,45% виборців проголосували «проти всіх».

«Народ вибрав президентське правління. Тепер конституційна рада представить новий проєкт Конституції, а парламент визначить день проведення референдуму», — сказав Жапаров. Він заявив, що референдум щодо зміни Конституції країни пройде до червня 2021 року.

«Зміниться і система виборів депутатів Жогорку Кенеша. Половина парламенту буде формуватися по одномандатній системі, половина — по партійній. Я думаю, це питання вирішиться до червня», — сказав політик.

Реакція опонентів

Кандидати в президенти Киргизстану Адахан Мадумаров і Абділь Сегізбаєв не визнають попередні результати дострокових виборів глави держави. Про це повідомляє киргизьке онлайн-видання 24.kg.

За словами Мадумарова, на виборах відбувалися масові фальсифікації. Сегізбаєв заявив, що має намір оскаржити підсумки голосування.

Особа Жапарова

Жапаров, звільнений своїми прихильниками з колонії (він був засуджений на 11,5 років у справі про захоплення заручника), несподівано став спочатку лідером протестів, а потім прем'єр-міністром і виконувачем обов'язки президента.

Його перемогу аналітики передрікали вже під час передвиборчої гонки, оскільки Жапаров за результатами опитувань виявився фаворитом виборців в регіонах Киргизстану, а його найближчі соратники зайняли основні посади в чинному уряді.

Популярність Жапарова і його стрімкий злет (він став прем'єром через п'ять днів після виходу з в'язниці) виявилися сюрпризом для багатьох, але не для його команди.

Образ Жапарова збудований на низці несправедливостей, яким, на думку його прихильників, піддався політик. За три роки в'язниці Жапаров дійсно пережив великі потрясіння: спочатку його знайшли після невдалого суїциду, потім він втратив обох батьків і сина, коли був за ґратами.

До того ж він, на думку прихильників, зазнав політичного переслідування за вимоги націоналізувати велике золоторудне родовище «Кумтор», повідомляє ВВС. Часто у відеозверненнях з ув'язнення Жапаров різко висловлювався на гострі теми і відкрито критикував чинну владу. В результаті образ мученика, постраждалого від несправедливості з боку влади, закріпився за ним міцно.

Жапаров почав кар'єру в 2005 році, тоді його обрали депутатом рідного для нього Тюпського району на півночі країни. Потім він швидко став радником колишнього президента Курманбека Бакієва і отримав посаду комісара по боротьбі з корупцією.

Під час масових протестів у 2010 році і етнічного конфлікту на півдні країни, який забрав життя понад 2 тис. осіб, Жапаров, за його словами, активно брав участь у миротворчій місії.

Міжнародні спостерігачі по-різному оцінили голосування в Киргизстані

Місії спостерігачів від різних міжнародних організацій представили оцінку голосування на дострокових президентських виборах і референдумі щодо форми правління.

Спостерігачі Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) відзначили, що в ході цих виборів не було справедливих і рівних умов політичного змагання для всіх учасників, а журналісти зазнали тиску.

Дострокове голосування моніторили об'єднані місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) та Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ.

У своєму звіті ці спостерігачі відзначили, що «добре проведені дострокові вибори президента КР були затьмарені нерівними умовами боротьби для кандидатів». Як пояснив спеціальний координатор і глава короткострокової місії спостерігачів ОБСЄ Пітер Юель-Йенсен, «виборча кампанія колишнього і. о. президента КР була помітною по всій території республіки, а різниця у фінансуванні кампаній, доступною кандидатам, посилила дисбаланс в охопленні та видимості передвиборчої агітації».

11 січня свою оцінку представила й місія спостерігачів Шанхайської організації співпраці (ШОС). Основні висновки: всім зареєстрованим кандидатам на посаду президента КР, незалежно від їх партійної приналежності і політичних поглядів, були забезпечені рівні умови для проведення агітаційних заходів

Позитивну оцінку виборам дали також міжнародна місія Парламентської Асамблеї тюркомовних країн, місія Тюркської Ради і спостерігачі від Співдружності Незалежних Держав (СНД). В цілому їх висновки зводилися до того, що «голосування в КР пройшло відповідно до національного законодавства, а також з дотриманням демократичних і міжнародних виборчих стандартів».

11 січня заяву про вибори розповсюдило Посольство США в КР. Привітавши киргизів з «активною участю в минулих 10 січня президентських виборах», США «високо» оцінили роботу Центральної комісії з виборів і проведення референдумів КР «за хорошу організацію виборів, незважаючи на складності, пов'язані з пандемією COVID-19».

Повідомлення про те, що «дострокові президентські вибори, що відбулися в Киргизстані 10 січня 2021 року, а також референдум щодо визначення форми правління пройшли в мирній і спокійній обстановці», поширив МЗС Туреччини.

Як правило, офіційні результати виборів в Киргизстані істотно не змінюють картину попередніх даних. Переможцю виборів Жапарову вже почали телефонувати зарубіжні лідери. Першим подзвонив президент сусіднього Казахстану Касим-Жомарт Токаєв. Пізніше на сайті президента РФ опубліковали привітання Володимира Путіна.

Передісторія

Жапаров прийшов до влади на хвилі жовтневих протестів проти підсумків парламентських виборів і заворушень. Вони були викликані невдоволенням результатами виборів до парламенту Киргизстану. Переможцями тоді були оголошені партії, пов’язані з тодішнім президентом Сооронбаєм Жеенбековим, але багато політичних сил у Киргизстані не визнали цих результатів.

На хвилі протестів у Бішкеку Жеенбеков пішов у відставку.

Основним претендентом на посаду нового президента став Жапаров, якого під час протестів звільнили з в’язниці його прихильники. Для участі у виборах президента 14 листопада він склав повноваження т.в.о. глави держави і припинив виконання обов'язків прем'єра.

Під час протестів у Киргизстані постраждали більше тисячі людей