Після кризи. У Киргизстані обирають президента і форму правління в країні
Getty Images

У Киргизстані у неділю, 10 січня, почалися дострокові вибори президента і референдум щодо визначення форми правління в країні.

За президентське крісло змагаються 17 кандидатів, серед них — нинішній в.о. президента Садир Жапаров, який прийшов до влади під час протестів.  

Всього в країні зареєстровані понад 3,5 млн виборців, серед яких понад 49,4 тис. осіб — за кордоном. «Список виборців на дострокових виборах і список учасників референдуму ідентичні за змістом. Утім облік кількості осіб, що взяли участь у виборах і референдумі, буде вестися окремо в день голосування», — повідомляє Центральна виборча комісія (ЦВК) Киргизстану.

Для голосування відкрилися 2474 виборчі дільниці, з яких 48 розташовані за кордоном.

На цих виборах зареєстровано 18 кандидатів у президенти країни, але згодом один з них, Рашид Тагай, відмовився від участі у виборах. Серед кандидатів у президенти є колишній голова парламенту Канат Ісаєв.

В момент заворушень нинішній кандидат Жапаров був ув'язнений за звинуваченням у захопленні заручника, але згодом його звільнили прихильники. Після цього депутати на екстреному засіданні парламенту висунули Жапарова на посаду прем'єра. Утім, відповідний указ не підписав тодішній президент Сооронбай Жеенбеков.

Як ми писали, потім, 15 жовтня, президент Киргизстану пішов у відставку. 

Парламент знову затвердив Жапарова на посаді прем'єра. Потім Жапаров оголосив, що перейняв усі обов'язки президента країни, оскільки тодішній голова парламенту Канат Ісаєв також подав у відставку.

Колишні тимчасовий президент Джапаров виглядає впевненим у переконливій перемозі на президентських виборах в Киргизстані, як показали попередні дані Центральної виборчої комісії в неділю. Їх цитує Reuters.

На основі близько 28% виборчих бюлетенів, Джапаров набрав 72,7% голосів, згідно з даними, які оновлювалися в режимі реального часу. Якщо він набере більше 50% голосів виборців, Джапаров буде обраний президентом і уникне повторного туру.

Чому у Киргизстані спалахнули протести 

4 жовтня Центральна виборча комісія Киргизстану оголосила результати виборів. 12 з 16 партій, які взяли в них участь, відмовилися визнати результати. Лідери цих партій об'єдналися в опозиційний блок. Після цього невдоволені громадяни столиці вийшли на акцію протесту. Вони наполягали на повному скасуванні підсумків голосування. 6 жовтня ЦВК скасувала результати виборів.

Люди вийшли на вулиці, адже вважали результати парламентських виборів сфальсифікованими. Демонстранти захопили будівлю парламенту та офіс президента.

Мітингувальників розганяли важкою технікою та силою. У заворушеннях загинув один чоловік, а постраждалих нарахували понад 1000.

Згодом ЦВК таки не визнала результати голосування. Тим часом Росія, скориставшись ситуацією, оголосила на своїй військовій базі у Киргизстані режим «протидії тероризму».

У Киргизстані перенесли позачергові парламентські вибори — з грудня на літо 2021 року