Виконувач обов’язків президента Киргизстану балотуватиметься на президентських виборах
UzPress

Новий виконувач обов’язків президента Киргизстану Садир Жапаров, може балотуватися на повний строк, якщо країна внесе зміни до Конституції, щоб дозволити це. Про це заявили в понеділок російське агентство ТАСС і агентство Reuters.

Конституція держави забороняє тимчасовим президентам брати участь у виборах, які вони контролюють. Жапаров обійняв посаду виконувача обов'язки президента минулого тижня після того, як учасники заворушень скинули уряд його попередника Сооронбая Жеенбекова.

Як прем’єр-міністр і виконувач обов’язків глави держави, Жапаров тепер повинен контролювати повторення парламентських виборів 4 жовтня, які були скасовані після бурхливих протестів, і провести президентські вибори, які мають відбутися до середини січня.

Жапаров — націоналістичний опозиційний діяч, який відбував покарання за спробу викрадення політичного опонента. Його послідовники звільнили політика з в'язниці під час протестів. Заворушення були третім народним повстанням, яке скинуло президента в Киргизстані з 2005 року.

Колишня радянська республіка, яка тісно пов’язана з Росією та межує з Китаєм, ще не визначила дати голосування. Внесення змін до Конституції, які б дозволили Жапарову балотуватися, може потребувати проведення референдуму перед президентськими виборами.

Минулого тижня Жапаров опублікував довгострокову програму, натякаючи на те, що він планує стати більш ніж тимчасовим керівником.

Садир Жапаров — прем'єр-міністр Киргизстану з 10 жовтня, виконувач обов’язків президента Киргизстану з 15 жовтня.

Садира Жапарова суд визнав винним у організації мітингу в Караколі 2013 року з вимогою націоналізувати золоторудне родовище Кумтор і захопленні в заручники тодішнього губернатора Емільбека Каптагаєва.

2018 року Жапарова було засуджено на позбавлення волі терміном на 11 років посиленого режиму. 5 жовтня 2020 року Жапарова звільнили з тюрми протестувальники.

Як ми повідомляли раніше, 6 жовтня 2020 року прем'єр-міністр Киргизстану Кубатбек Боронов подав у відставку на тлі масових протестів у Бішкеку.

 

Президент Киргизстану пішов у відставк