Надзвичайний стан у Киргизстані: влада стягує до столиці військову техніку
Joanna Lillis

Президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков запровадив режим надзвичайного стану в країні з 20:00 9 жовтня. До столиці Бішкека продовжують підходити колони з бронетранспортерів і вантажівок із солдатами.

У ніч із 9 на 10 жовтня влада стягувала військову техніку до району державної резиденції. Зокрема, машини їхали проспектом Манаса. Про це з посиланням на соцмережі передає видання 24.kg.

 

Видання уточнює, що в держрезиденції 10 жовтня має пройти засідання парламенту. На ньому повинні затвердити кандидатуру на посаду прем'єр-міністра. Крім того, під час нещодавніх протестів будівлю парламенту розгромили демонстранти.

Водночас ще одна колона увійшла до Бішкека з заходу та проїхала проспектом Чуй в бік центру киргизької столиці у супроводі міліцейських патрулів. У ній можна було помітити тоновані автобуси, військові вантажівки та БТР.

Жителі столиці Киргихстану також повідомляють про скупчення військових і техніки не лише в центрі, а в різних частинах міста. Так, уранці 10 жовтня силовиків можна було побачити на в'їзді в місто з боку вулиці Курманжан Датки.

 

А на в'їзді в Бішкек з боку села Новопокровка Іссик-Атинського району з'явилися військові з технікою та співробітники міліції. Водночас у районі ТЕЦ-2 встановлено намет, і тут також збираються військові та міліція.

Наразі немає повідомлень про те, чи будуть встановлювати блокпости, перевіряти документи на в'їзді в місто або вводити будь-які обмеження на пересування.

Уранці 10 жовтня жителі Бішкека почали скаржитися на складності з пересуванням. Зокрема, було мало маршруток. Натомість автобусів і тролейбусів люди зовсім не могли дочекатися.

Однак у мерії заявили, що громадський транспорт працює, як і зазвичай.

Як втілюється  надзвичайний стан у Киргизстані

Запровадили комендантську годину.

Почали діяти спецправила для в'їзду та виїзду.

Заборонили масові заходи – змагання, мітинги, демонстрації.

Війcька у Бішкеку забезпечуватимуть "охорону правопорядку та захист мирного населення".

Триватиме такий режим до 21 жовтня.

Чому у Киргизстані спалахнули протести 

Люди вийшли на вулиці, адже вважають результати парламентських виборів сфальсифікованими. Демонстранти захопили будівлю парламенту та офіс президента.

Мітингувальників розганяли важкою технікою та силою. У заворушеннях загинув один чоловік, а постраждалих вже нарахували понад 1000.

Згодом ЦВК таки не визнала результати голосування. Тим часом Росія, скориставшись ситуацією, оголосила на своїй військовій базі у Киргизстані режим «протидії тероризму».

Парламент Киргизстану має зібратися в суботу і проголосувати за новий уряд, щоб покласти край вакууму влади у стратегічно важливій країні Центральної Азії.

Парламент планує зібратися в президентській резиденції на околиці Бішкеку після того, як кабінети політиків були розгромлені протестуючими, які у вівторок захопили ключові урядові будівлі.

Було незрозуміло, яких кандидатів законодавчий орган розгляне на посаду прем'єр-міністра, хоча віце-спікер Аїда Касималієва закликала депутатів переглянути кандидатуру опозиційного політика Садира Жапарова, заявивши, що голосування за нього лише ще більше розділить країну.

У п'ятницю прихильники Жапарова зіткнулися з послідовниками кількох інших партій, які висунули свого кандидата Омурбека Бабанова. Кілька людей були поранені, в тому числі політик, призначений на посаду заступника Бабанова. 

Опозиція розділена між 11 партіями, які представляють кланові інтереси в країні, де вже двоє президентів були повалені народними заколотами з 2005 року.

 

У Киргизстані на експрезидента країни вчинили замах — стріляли по машині