На першому енергоблоці Білоруської АЕС, яку урочисто відкривав Лукашенко, сталася несправність
БелАЭС

Міністерство енергетики Білорусі повідомило про несправність першого енергоблоку Білоруської АЕС, який був відкритий 7 листопада за участю Олександра Лукашенка.

Як повідомляють «Радыё Свабода» і TUT.by, Міненерго РБ заявило: «На першому енергоблоці Білоруської АЕС триває етап «Енергетичний пуск». Даний етап передбачає режими роботи енергоблоку на різних рівнях потужності (до 500 МВт), а також перевірку стійкості роботи енергосистеми при неодноразовому її зниженні».

В ході проведених випробувань Міненерго вирішило замінити окреме електротехнічне вимірювальне обладнання. У відомстві додали, що наразі на енергоблоці проводяться випробування і роботи згідно з етапною програмою і «всі технологічні системи функціонують у штатному режимі».

За даними видання TUT.by, причина зупинки — вибухи декількох трансформаторів напруги (вони призначені для зміни напруги в силових електричних ланцюгах) на одному з агрегатів, пов'язаних з генератором.

Співрозмовник білоруських журналістів переконує, що формально «нічого незвичайного не сталося» й аналогічна подія сталася на Ленінградській АЕС. Але розслідування, відновлення схеми видачі потужності і повторне налагодження займе багато часу.

Довідка

Білоруську АЕС будували за російським проєктом «АЕС-2006». Сумарна потужність двох реакторів ВВЕР-1200 сягає 2400 МВт.

Тепер країна увійде до світового клубу держав, що використовують атомну енергію в мирних цілях, зазначили у Державному агенстві.

Chas News повідомляв, що з 2021 року Литва не постачатиме Білорусі резерв елктроенергії, передбачений за угодою з країнами енергокільця БРЕЛЛ (Білорусь-Росія-Естонія-Литва-Латвія).

Раніше ми писали, що Литва припинила імпорт електроенергії з Білорусі через запуск Острівецької АЕС.

Як ми писали раніше, 7 листопада самопроголошений «президент» Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь стає ядерною державою, оскільки там відкрилася атомна електростанція.

Литва назвала запуск Білоруської атомної електростанції «безвідповідальністю»