НАБУ та СБУ розслідують три справи щодо колишнього судді Миколи Чауса
УНІАН

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) та Служба безпеки (СБУ) розслідують три кримінальні справи стосовно колишнього судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса.

Про це на брифінгу в «Укрінформі» повідомив Артем Ситник, директор НАБУ. 

За словами Ситника, НАБУ розслідує два провадження. Одне стосується отримання неправомірної вигоди, а друге — переміщення Чауса через кордон, у Молдову у 2016 році. Ще однією справою — щодо зникнення Чауса у Молдові — займається СБУ.

«Нами було точно встановлено, як він залишав територію України, яким чином це відбувалося. Зараз з цього приводу проводяться процесуальні дії з цією особою» сказав Ситник.

Також сьогодні, 9 серпня, стало відомо, що Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подала скаргу до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про зміну Чаусу запобіжного заходу з домашнього арешту на ув'язнення. 

«САП подала апеляційну скаргу на рішення ВАКС щодо обрання запобіжного заходу Чаусу. Просимо обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», сказала прес-секретар САП Ольга Постолюк.

4 серпня ВАКС відправив Миколу Чауса під цілодобовий домашній арешт до 18 серпня. НАБУ і САП просили заарештувати екссуддю з альтернативою застави. На їх думку, стан здоров‘я Чауса дозволяв перебувати в СІЗО. Однак слідчий суддя вирішив інакше.

Чим відомий суддя Чаус

Влітку 2016 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) викрило Чауса на отриманні хабара у $150 тис. За корупційний злочин йому загрожувало від 8 до 12 років позбавлення волі. Під час обшуку виявили гроші, які суддя дбайливо заховав у скляних банках. 

Маючи суддівську недоторканність, Чаус уникнув взяття під варту та залишив територію України. В березні 2017 року його затримали у Молдові. Українська сторона зробила запит про екстрадицію. А Чаус попросив у влади Молдови політичного притулку. Йому відмовили, він опротестував рішення в суді.  

На початку квітня 2021 року глава МВС Молдови Павло Войку повідомив, що Чауса викрали іноземці і вивезло його в Україну.

У травні з’явилось відео, на якому Чаус говорив, що його викрали «дуже впливові люди». Також він повідомляв, що перебуває у безпеці і почуває себе добре.

30 липня екссуддю знайшли в селі у Вінницькій області Мазурівка. Місцевий мешканець зателефонував в поліцію та повідомив, що впізнав Чауса в своєму населеному пункті. Чауса забрали співробітники СБУ та «вивезли невідомому напрямку».

3 серпня Детективи НАБУ затримали його у лікарні «Феофанія» та помістили в ізолятор тимчасового утримання.

Викрадення з міністерським присмаком, або «Кейс Чауса» з історії УНР