Нафта досягає найвищої ціни з березня на тлі випробувань вакцин і «перехідного періоду» Байдена

Нафта подорожчала приблизно на $2 за барель до найвищого рівня з березня. Причиною є поява третьої перспективної вакцини проти COVID-19. Вона викликала надію на відновлення попиту на паливо. До того ж новообраний президент США Джо Байден розпочав свій «перехід» до Білого дому.

Нафта марки Brent до 13:21 продавалася за $47,88 за барель, тобто зросла в іні на $1,82 (4%), повідомляє Reuters. Сировина U.S. West Texas Intermediate подорожчала на $1,91, або на 4,4%, до $44,97 за барель.

Обидва показники досягли найвищого рівня з 6 березня.

Причини зростання ціни

У понеділок фірма AstraZeneca заявила, що її вакцина проти COVID-19 є ефективною на 70% у випробуваннях і може стати ефективною на 90%. Це додало в боротьбу з пандемією ще одну потенційну вакцину після позитивних результатів від Pfizer і BioNTech та Moderna.

«Можливість зробити вакцину в наступному році збільшує шанси на те, що ми побачимо повернення попиту в новому році», — сказав Філ Флінн, старший аналітик Price Futures Group в Чикаго.

Пандемія коронавірусу в поєднанні з розвалом пакту про випуск продукції, очолюваного ОПЕК, призвела до падіння цін у березні.

Після того, як крах пакту про виробництво призвів до короткої цінової війни між Саудівською Аравією та Росією, Організація країн-експортерів нафти та союзники домовились про нову угоду щодо рекордного скорочення виробництва для підтримки цін.

Очікується, що група, відома як ОПЕК+, перенесе це скорочення на 2021 рік після засідання 30 листопада — 1 грудня після технічних переговорів цього тижня.

Крім того, адміністрація Трампа надала демократу Джозефу Байдену доступ до ресурсів, які дозволять йому обійняти посаду в січні. Це сталося після затримки після програшу Трампа на президентських виборах 3 листопада.

Ранній вибір Байденом найвищих радників допоміг розвинути ф'ючерси на сировину та акції, за зростанням яких часто слідує ціна на нафту.

«Обраний президентом Байден кабінет, зокрема міністр фінансів Джанет Йеллен, додає імпульсу для зростання в широкому просторі активів», — сказав Джим Ріттербуш з Ritterbusch and Associates.

Кінець епохи нафти: постійна надзвичайна ситуація