Наливайченко: суддів КСУ використали нардепи від ОПЗЖ, а потім ще «слуги» їм підіграли
Іванна Зубович

Колишній голова СБУ, а нині депутат від фракції «Батьківщина» Валентин Наливайченко впевнений, що президент Володимир Зеленський знав, які рішення збирається приймати Конституційний Суд, але не запобіг цьому. Скасування антикорупційних законів політик називає черговою хвилею корупційного реваншу.

Про це Наливайченко заявив в інтерв’ю Сhas News.

«Суддів Конституційного Суду використали депутати від ОПЗЖ, які зробили конституційне подання. Зокрема, для того, щоб низка підозрюваних топкорупціонерів уникла кримінальної відповідальності. Після рішення КС Вищий антикорупційний суд закриває справи і закриватимк їх і надалі», — констатує Наливайченко.

Як нардеп від «Батьківщини» він критикує і чинну монобільшість у Верховній Раді. «Коли парламент був готовий розглядати законопроєкт про повернення електронного декларування, депутати від «Слуги народу» внесли альтернативний законопроєкт щодо відновлення діяльності антикорупційних органів. І тим самим дали додатковий час, щоб ще більше корупційних справ закрили у Вищому антикорупційному суді. Таким чином «Слуги народу» заблокували повернення кримінальної відповідальності за недостовірне декларування», — заявляє Наливайченко.

Також, на його переконання, Володимир Зеленський знав, що саме готує Конституційний Суд. І мав запобігти цьому.

Наливайченко нагадує, що президент має в КСУ свого представника «з величезними повноваженнями». Крім того, в КСУ є представник Верховної Ради — це депутат від «Слуги народу» Ольга Совгиря. А Антикорупційний комітет ВР теж очолює представниця фракції «Слуги народу» —  Анастасія Радіна.

«Це три потужних інструменти влади в руках Зеленського. Всі ці особи як мінімум з серпня знали, що є таке подання і що КСУ його розглядає. Знали і бездiяли. Більше того, три серйозних представника не висловили жодної позиції в Конституційному Cуді. Сам президент мав діяти ще з серпня!», — критикує нардеп. І додає, що навіть минулого сесійного тижня глава держави міг звернутися до своєї фракції, щоб вона негайно ухвалила закон про відновлення е-декларування.

Chas News повідомляв, що 27 жовтня Конституційний Суд України визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. На це у ЄС заявили, що через рішення КСУ Європейський Союз може призупинити безвіз для України. 

30 жовтня Зеленський вніс до Верховної Ради відповідний законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до ЗУ «Про запобігання корупції».

Ексголова Офісу президента каже, що оточення Зеленського знало про підготовку рішення КСУ