Нарешті пустили. Експерти ВООЗ 14 січня їдуть до Китаю на пошуки першоджерела COVID-19
Getty Images

Делегація Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) приїде в Китай шукати джерело коронавірусу 14 січня, повідомила китайська національна комісія охорони здоров'я.

«За погодженням двох сторін міжнародна експертна група ВООЗ з пошуку джерела коронавірусу приїде проводити дослідження в Китай 14 січня, вона співпрацюватиме з китайськими вченими в дослідженні походження коронавірусу COVID-19», — йдеться в повідомленні комісії.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на Національне управління з охорони здоров’я КНР.

Деталі візиту не наводять.

Вчені планують з'ясувати, чи циркулював вірус раніше, ніж про це стало відомо. Для цього вони збираються вивчити медичні зразки, зібрані до пандемії. Іншою лінією розслідування буде вивчення ринку в Ухані — можливого місця, звідки вірус передався від тварини людині. Група ВООЗ також збиратиме зразки кажанів і інших тварин, які могли б бути носіями вірусу.

Перший випадок коронавірусу COVID-19 був, імовірно, виявлений 17 листопада 2019 року в китайському місті Ухань. Більшість вчених вважають, що COVID-19 — вірус зоонозного походження. Передбачається, що він міг передатися людині від кажанів, проте незрозуміло, яка тварина стала посередником між кажанами і людиною при передачі вірусу.

Група експертів планувала прибути до Китаю на початку січня, але поїздку відклали через те, що Пекін до того часу не надав дозволу на їх в'їзд.

5 січня директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус висловив розчарування у зв'язку з тим, що влада Китаю зволікала з дозволом на приїзд міжнародної групи експертів.

Майже 5% мешканців ​​китайського міста Ухань, ймовірно, були заражені COVID-19. Про це свідчить дослідження вчених з Китайського центру контролю та профілактики захворювань (CDC).

Як ми писали раніше, Китай ув'язнив громадянського журналіста за повідомлення зі знаменитого міста. Інші активісти чекають вироків. Тож доступ ВООЗ до Уханя буде вкрай «політизованим».

Ринок в Ухані, в епіцентрі спалаху COVID-19, досі забарикадований і порожній.

В Ухані Новий рік зустрів натовп мешканців на площі — у масках