Наступ на «Харківські угоди». Депутати від «Слуги народу» пропонують оголосити їх нечинними
Getty Images

Два депутата від фракції «Слуга народу» пропонують денонсувати (оголосити нечинною) угоду між Україною і Росією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України

Про це вони написали в новому законопроєкті від 12 березня, направленому на розгляд Комітету.

Саме через ратифікацію цієї угоди 2010 року Рада національної безпеки і оборони доручила СБУ розслідувати можливу державну зраду депутатів Верховної Ради шостого скликання.

Згідно з текстом законопроєкту, Кабінет Міністрів і Міністерство закордонних справ має повідомити Російську Федерацію про денонсацію угоди між Україною і РФ.

У пояснювальній записці автори пишуть, що законопроєкт сприятиме додатковим доходам до держбюджету України. Адже відбудеться зміна цільового призначення земель, займаних Чорноморським Флотом Росії, на рекреаційну зону.

Також, згідно з документом, «Харківські угоди» були підписані й ратифіковані всупереч національним інтересам України і реальній волі українського народу. Оголошення їх нечинними дозволить скоротити ризики, пов'язані з національною безпекою України.

Передісторія

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що депутатів, які в 2010 році голосували за «Харківські угоди», не покарають.

Міністр юстиції Денис Малюська допустив, що до відповідальності за «Харківські угоди», найімовірніше, притягнуть не депутати, а чиновників, які їх готували.

Глава РНБО Олексій Данілов заявляє, що міністри, які поставили свій підпис під «Харківські угодами», повинні нести кримінальну відповідальність.

У 2010 році за ратифікацію «Харківських угод» проголосувало 160 депутатів Ради від фракції Партії регіонів, дев’ять — від Блоку Юлії Тимошенко, сім — від Блоку «Наша Україна — Народна самооборона», 27 — від Комуністичної партії, 20 — від Блоку Литвина і 13 позафракційних.

Зокрема, ратифікацію підтримали такі на той момент депутати, як Рінат Ахметов, Володимир Литвин, Сергій Гриневецький (нинішній глава Одеської обласної державної адміністрації) і Вадим Столар (нині — депутат Ради від фракції «Опозиційна платформа — За життя»).

Як ми писали раніше, Данілову масово дзвонять учасники скандальних «Харківських угод».

Відлуння скандалу з Демченком. Заступник секретаря РНБО не розробляв «Харківські угоди» — МЗС