Нацрада перевірить канал «НАШ» через Азарова, який в телеефірі просуває пропаганду Росії

Нацрада з питань телебачення й радіомовлення призначила телеканалу «НАШ» позапланову безвиїзну перевірку через те, що колишній прем’єр-міністр Микола Азаров говорив в ефірі передачі «Марафон» 15 грудня 2020 року.

Нацрада з питань ТБ та радіо на засіданні 12 лютого розглянула результати моніторингу мовлення телеканалу «НАШ» (ТОВ «НАШ 365», Київ) і вирішила з 26 лютого до 12 березня перевірити дотримання ним законодавства.

Регулятор зобов’язав телеканал до 2 березня надіслати Нацраді документи й матеріали, необхідні для проведення перевірки.

15 грудня 2020 року у прямому ефірі передачі «Марафон» на цьому каналі прем'єр часів президентства Віктора Януковича Микола Азаров у діалозі з ведучими заперечував участь у збройному конфлікті на Донбасі збройних сил Росії. Він ігнорував наявність незаконних збройних формувань на території окремих районів Донецької та Луганської областей, а відповідальність за бойові дії покладав на Збройні сили України.

Нацрада пояснює, що «це має ознаки розпалювання ворожнечі та посилення вже наявного військового протистояння, що може призвести до подальшого зростання насильства та агресії в ОРДЛО і на всій території України».

Також у виступі Азаров сказав неправду про те, що Міжнародний кримінальний суд нібито визнав, що в Україні «має місце громадянський конфлікт, а в громадянському конфлікті заборонено використовувати збройні сили».

Нацрада зазначає, що ведучі Артем Нікіфоров та Ольга Веремій під час трансляції не реагували на такі висловлювання, а, отже, «проігнорували право глядачів на повну та об’єктивну інформацію».

Регулятор наголосив, що Азаров є постійним учасником передач телеканалу «НАШ і свою позиція з питань збройного конфлікту в Україні експрем’єр неодноразово публічно оголосив. Тому вона має бути відомою керівництву телекомпанії.

«Це може свідчити про свідомий намір ліцензіата формувати відповідний напрям власної редакційної політики через розпалювання національної ворожнечі та поширення дезінформації. Такі дії мовника можуть дестабілізувати суспільство, загострити військове протистояння», — пишуть чиновники.

Позапланову перевірку проведуть з 26 лютого до 12 березня 2021 року, вона стосуватиметься дотримання ТОВ «НАШ 365» законів України «Про телебачення і радіомовлення» та «Про інформацію».

Раніше Нацрада з телерадіомовлення наприкінці січня 2021 року вже призначила позапланову невиїзну перевірку ТОВ «НАШ 365» (супутниковий телеканал «НАШ») за зверненням Служби безпеки України. Перевірку проведуть із 12 лютого до 25 лютого 2021 року, вона стосуватиметься дотримання ТОВ «НАШ 365» тих самих двох законів України.

 Телеканал «НАШ» належить сімʼї Євгенія Мураєва — колишнього народного депутата від «Опозиційного блоку» (раніше «Партія регіонів»). Національна рада з питань телебачення і радіомовлення періодично призначає на каналі перевірки через заяви, які звучать в ефірах. Зокрема, за останні два місяці на каналі призначили три перевірки — «НАШ» транслював заяви представника «ЛНР» та пресконференцію президента Росії Володимира Путіна.

2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти депутата від ОПЗЖ Тараса Козака (близький соратник Віктора Медведчука) та його телеканалів «112 Україна», ZIK і NewsOne, які незабаром відключили. Зеленський і голова СБУ назвали санкції боротьбою з пропагандою Росії.

США і Євросоюз підтримали санкції, а Росія очікувано виступила проти.

«Зупинити агресію Росії». Десятки активістів штурмували телеканал «НАШ» (відео)