Олексія Навального арештували на 30 діб

Суд у Хімках арештував російського опозиціонера Олексія Навального на 30 діб. Його звинувачують в ухиленні від явки до кримінально-виконавчої інспекції як умовно засудженого за злочин.

Про це повідомили адвокат політика Вадим Кобзєв у Twitter і Медуза: «Навальний поміщений під варту на 30 діб до 15 лютого 2021 року».

Адвокат Навального повідомив, що оскаржить це рішення суду.

Сам опозиціонер записав звернення, в якому закликав росіян «виходити на вулиці». Його опублікували в Youtube-каналі «Навальний Live» після того, як Хімкинський міський суд на виїзному засіданні в ОВС заарештував Навального.

Чого боїться ця жаба, що сидить на трубі? Чого бояться ці бункерні злодії найбільше? Ви самі чудово знаєте. Виходу людей на вулиці. Тому що це та річ, той політичний фактор, який не можна ігнорувати. Це суть політики. Виходьте не за мене, виходьте за себе, за своє майбутнє

Керівник мережі регіональних штабів Навального Леонід Волков повідомив у Twitter, що штаби Навального «негайно починають підготовку до великих мітингів по всій країні 23 січня».

Реакція України на затримання

Міністерство закордонних справ України розцінює затримання в РФ Навального як наступ на права людини та придушення свободи слова.

Пресслужба МЗС України пише: «розцінюємо ситуацію навколо Навального як продовження Кремлем ганебної практики наступу на права людини та придушення свободи слова».

Міністерство заявило, що затримання та політично мотивоване переслідування політичних і громадських діячів, представників нацменшин і журналістів, яке практикує Кремль, суперечить міжнародним зобов’язанням Росії.

Україна вимагає від російських властей негайно звільнити всіх політичних в’язнів, зокрема громадян України.

У відомстві також закликали міжнародну спільноту вжити рішучіших дій для засудження репресій у РФ.

Передісторія

Ввечері 17 січня поліція затримала Навального на паспортному контролі в аеропорту «Шереметьєво» у Москві, куди він прилетів з Берліна, де лікувався після отруєння.

В управлінні ФСВП по Москві заявили, що Навального затримали за ухилення від явки до кримінально-виконавчої інспекції як умовно засудженого за злочин.

18 січня в російських Хімках в будівлі Управління внутрішніх справ почався суд над Навальним.

У Європейському Союзі та США різко засудили Росію за затримання Навального та вимагають звільнити опозиціонера.

Країни Балтії вважають, що Євросоюзу слід розглянути можливість введення санкцій щодо Росії, якщо Навальний не буде звільнений.

Пранк року. Навальний стверджує, що дзвонив агенту ФСБ, який мав завдання його вбити