Німеччина розглядає можливість відшкодувати Україні втрати через «Північний потік-2» — держсекретар США
Getty Images

У Німеччині обговорюють, як можна буде відшкодувати Україні фінансові втрати через запуск «Північного потоку-2».

Ентоні Блінкен, державний секретар США, заявив, що такі наміри Берліна стали однією з причин, чому США не ввели санкції проти компанії-оператора російського газогону, повідомляє «Радіо Свобода».

Зазначається, що Берлін та Вашингтон співпрацюють, щоб з’ясувати, як гарантувати Україні відшкодування плати за транзит газу.

Держсекретар не уточнив, який вигляд може мати це відшкодування. Раніше припускали, що Німеччина могла б інвестувати в альтернативну енергетику в Україні.

Наразі між Україною та Росією діє контракт, який передбачав у 2020 році транзит мінімум 65 млрд куб м російського газу, а в 2021-2024 роках — по 40 млрд куб.

Контекст

Минулого місяця адміністрація президента США Джо Байдена наклала черговий пакет санкцій у зв’язку з будівництвом «Північного потоку-2», зробивши виняток для компанії Nord Stream 2 AG.

В адміністрації президента США заявили, що не змінили негативного ставлення до проєку, але ніякі санкції вже не зупинять завершення його будівництва.

Тоді Верховна Рада звернулася до Конгресу США за підтримкою санкцій проти газопроводу. Частина конгресменів-республіканців закликали Державний департамент США переглянути рішення про відмову від санкцій проти Nord Stream 2 AG, компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2».

Республіканці у Конгресі США вимагають ввести санкції проти газопроводу «Північний потік-2»