Одноразова допомога за карантин. Уряд приймає заявки від найманих працівників і ФОП з 14 до 31 грудня
УНІАН

Прем'єр Денис Шмигаль оголосив про початок прийому заяв на допомогу у вигляді 8 тис. грн від держави для працівників і бізнесів, які постраждають від карантину. Сотні тисяч українців одночасно намагаються подати заяви на отримання виплат в «Дії».

14 грудня запрацювала найочікуваніша послуга року — подання заяви на отримання матеріальної допомоги ФОПам та найманим працівникам. Вони можуть оформити заяву до 31 грудня включно.

Усі виплати держава здійснює також до 31 грудня.

«Наймані працівники та фізичні особи-підприємці, діяльність яких підпадає під заборону в період посиленого карантину в січні, можуть оформити заявку на отримання допомоги з 14 до 31 грудня», — написав  у Telegram голова уряду у понеділок.

Оформити заявку можна на порталі «Дія» або в однойменному додатку.

На сайті «Дія» чиновники опублікували інструкцію, як подавати заявку.

Для подачі через портал потрібно мати електронний підпис або BankID, а також ввести номер гривневого рахунку в форматі IBAN.

Дані перевірять. Якщо все гаразд, то 8 тис. грн обіцяють виплатити до 31 грудня.

Віцепрем'єр з цифрової трансформації Михайло Федоров попередив: «Не передавайте свої дані третім особам. Ви можете отримати виплату лише через «Дію». І також опублікував відео-інструкцію щодо виплат.

Хто може отримати гроші

Виплати розраховані для двох категорій.

Перша — наймані працівники фірм, які змушені припинити роботу через карантин, який планується з 8 по 24 січня.

Наприклад,  заявку можуть подати працівники сфери громадського харчування, розваг, обслуговування.

Співробітники мають бути офіційно оформлені, при цьому їхня зарплата не повинна перевищувати 30 тис. грн на місяць. Фірма мала сплачувати ЄСВ за ІІІ квартал 2020 року.

Друга категорія — це власники цих бізнесів, ФОПи, чий «КВЕД віднесено до тих, стосовно яких вжито карантинних заходів».

Підприємець має вести бізнес не менше трьох місяців, сплачувати ЄСВ щонайменше за три місяці у 2020 році, а також самому не бути при цьому найманим працівником.

Як отримати КЕП

Кваліфікований електронний підпис — інструмент, за допомогою якого ви можете підписувати електронні документи і обмінюватись ними. Він потрібен, щоб увійти до кабінету на порталі «Дія» та отримати послугу.

Є декілька способів отримати КЕП:

  • У одного з кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг.
  • В особистому кабінеті «Приват24» або у відділенні банку — для клієнтів ПриватБанку послуга безкоштовна.
  • У МВС та ДПС — безкоштовно.

Українці масово використали додаток «Дія» для заявок

 «Маємо рекордну кількість користувачів» — заявила пресслужба Мінцифри в Telegram.

Міністерство наголошує, що пропускна спроможність користувачів порталу та застосунку для забезпечення безпеки в «Дії» може призвести до того, що доведеться зачекати.

Оновити версію чиновники радять за посиланням.

Раніше президент Зеленський також анонсував допомогу для підприємців і працівників, які припинили бізнес чи звільнилися через «карантин вихідного дня».

Про ці категорії у нинішній заяві прем'єра не згадується.

«Карантин вихідного дня» вирішили не продовжувати, натомість у січні очікується більш суворі обмеження.

Як ми писали раніше, Уряд повернув виплату компенсацій для фізичних осіб-підприємців 1-2 категорії з дітьми до 10 років. Програму фінансуватимуть за рахунок коштів з Фонду боротьби з коронавірусом.  Компенсація діятиме по 31 грудня.

Chas News також проаналізував можливі збитки для економіки країни карантину весняного зразка, якщо його запровадять найближчим часом.

Український локдаун як «підліткова» політика