Подолати цензуру. Китай надав дозвіл на візит експертів ВООЗ, які з’ясовуватимуть походження COVID-19
Getty Images

Група експертів ВООЗ відвідає Китай для вивчення походження коронавірусу, який вперше з'явився в місті Ухань в грудні 2019 року.

AFP відзначає, що через рік після початку пандемії експерти ВООЗ прибудуть до Китаю з «вельми політизованим візитом» для вивчення витоків COVID-19.

Навколо поїздки у ЗМІ точаться розмови про приховування, змову й побоювання з приводу обману.

Раніше Пекін відкладав доступ незалежних експертів до Китаю для з'ясування причин пандемії й не бажав погоджуватися на розслідування.

Але тепер ВООЗ заявляє, що КНР надала дозвіл на візит своїх експертів. Організація «найближчим часом» відправить групу з 10 осіб з візитом на п’ять або шість тижнів, включаючи два тижні карантину.

Китайська влада цього тижня відмовилися підтвердити точні дати і деталі візиту.

COVID-19 був вперше був виявлений в місті Ухань (Китай) в кінці 2019 року. Походження вірусу досі залишається предметом суперечок.

Команда ВООЗ пообіцяла зосередитися на тому, як коронавірус перейшов від тварин (носіями, як вважається, були кажани) до людей.

У минулому році місія ВООЗ вивчала реакцію влади Китаю на вірус, а влітку інша місія заклала основу для майбутнього розслідування.

ВООЗ заявляє, що Пекін вітає поїздку слідчих COVID-19 до Китаю, але їхній маршрут все ще під питанням.

Майже 5% мешканців ​​китайського міста Ухань, ймовірно, були заражені COVID-19. Про це свідчить дослідження вчених з Китайського центру контролю та профілактики захворювань (CDC).

Як ми писали раніше, Китай ув'язнив громадянського журналіста за повідомлення зі знаменитого міста. Інші активісти чекають вироків. Тож доступ ВООЗ до Уханя буде вкрай «політизованим».

В Ухані Новий рік зустрів натовп мешканців на площі — у масках