Прем’єр оцінив роботу уряду протягом «ковідного» року та спрогнозував його діяльність у 2021-му
УНІАН

Премєр-міністр України Денис Шмигаль в інтервю «Новое время» проаналізував роботу уряду під час коронакризи. Він розповів, як українська влада боролася з наслідками пандемії COVID-19 у різних сферах. Водночас Шмигал розповів, коли Україна отримає черговий транш від МВФ, співпрацю з ЄС, а також як бізнес переживе січневий локдаун.

«Сьогодні ми звикли вже до зустрічей онлайн. Звикли до носіння масок, соціального дистанціювання. Сьогодні вже дивно, коли ти тиснеш людині руку... Звичні речі почали ставати незвичними»

Шмигаль каже, що весною 2020 року владі вдалося не поширити паніку серед українців завдяки запровадженню локдауну. Премєр назвав головною проблемою другої хвилі COVID-19 в Україні байдужість громадян. За його словами, саме через таке відношення українців у державі збільшилась кількість хворих на коронавірус.

З 8 до 24 січня Кабмін запровадив локдаун в Україні. Очільник уряду жартома порівняв нові карантинні обмеження з «новорічними канікулами» та «лайтовим» посиленням карантину.

SaveФОП. Кабмін не скасує січневий локдаун на вимогу протестувальників

Уряд схвалив закони про фінансову допомогу підприємцям під час дії карантину. Чиновники обіцяють виплатити 8 тис. грн від держави для працівників і бізнесів, які постраждають від карантину до Нового року. Премєр заявив, що з 15 грудня на платформі «Дія» вже зареєструвалися близько 150 тис. осіб. Подати заяву на отримання допомоги можна з 14 до 31 грудня включно.

Шмигаль говорить, що подолати економічні проблеми у 2021 році країна зможе тільки завдяки «синергії держави та бізнесу». 

Коли вакцинуватимуть українців

Вранці 17 грудня держслужбовець обговорив з премєр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким, чи хочуть громадяни країни-сусіда вакцинуватися від COVID-19. Його польський колега розповів, що десь половина населення виступають проти вакцинації. Шмигаль нагадав, що в Україні існує аналогічна проблема — близько 50% українців не хочуть вакцинуватися навіть безкоштовно.

Він наголосив, що Україна повинна отримати першу партію вакцини (1 млн доз) від коронавірусу за механізмом COVAX в березні 2021 року. Українців планують почати вакцинувати вже в лютому.

«Ми практично розуміємо, коли має розпочатися цей процес. Очевидно, це лютий. А в березні за контрактом ми повинні отримати перший мільйон доз по механізму COVAX»

Економічні виклики 

За його словами, у 2020 році економіка України скоротиться на 5%. Проте вже у 2021 ВВП зросте 4%, каже Шмигаль. Він закликав бізнес спиратися на макропрогнози від держави.

Шмигаль не зміг точно сказати, коли Україна отримає черговий транш від МВФ.

«Хотілося б мати це не пізніше лютого. Лютий-безерезнь — це такі прогнози, про які ми говоримо спільно з МВФ, за умови, якщо не буде якихось знову сюрпризів», — заявив очільник уряду.

Премєр очікує на прогрес у перемовинах з керівництвом Фонду. Він говорить, що протягом 2020 року українська сторона багато співпрацювала з ЄС. Держслужбовець нагадав, що Євросоюз виділив Україні транш на суму €600 млн. Раніше прем’єр зазначив, що ці кошти допоможуть зміцнити макрофінансову стабільність країни.

«У нас добра співпраця з ЄС, ми отримали транш минулого тижня. Наступного тижня ми сподіваємося на прогрес в наших перемовинах з МВФ, тому у нас доволі таки непогані перспективи», — сказав він.

Chas News повідомляв, що Україна бажає підписати з Туреччиною угоду про вільну торгівлю й подвоїти щорічний оборот до $10 млрд.

Напередодні прем’єр анонсував кроки України на шляху до топ-30 рейтингу Doing Business.

Шмигаль назвав «карантин вихідного дня» «українським продуктом», який допоміг стабілізувати рівень захворюваності на COVID-19