Прокурори розслідують ймовірне втручання українців у вибори в США 2020 року
УНІАН

У Брукліні федеральні прокурори разом із ФБР розслідують втручання колишніх і нинішніх українських чиновників у вибори в США в 2020 році. Про це пише The New York Times із посиланням на джерела, «обізнані зі справою».

Прокурори вивчають поширення «необґрунтованих звинувачень» у корупції щодо президента США Джо Байдена.

Кримінальне розслідування включає перевірку того, чи використовували українські чиновники Руді Джуліані, тодішнього особистого адвоката експрезидента Дональда Трампа, для поширення оманливих заяв щодо Байдена.

Як стверджує видання, прокурори розглядали поїздку Джуліані в Європу в грудні 2019 року, коли він зустрічався з декількома українцями, в тому числі з нардепом Андрієм Деркачем.

Чи призведе розслідування до висунення звинувачень проти українців, незрозуміло.

Розслідування, розпочате в останні місяці адміністрації Трампа, веде федеральна прокуратура в Брукліні, повідомляє видання. Воно триває окремо від  кримінального розслідування справ Джуліані в Україні.

Джуліані в цьому розслідуванні не звинувачували у протиправних діях. Раніше він заперечував, що представляв інтереси будь-якого українця.

Ділові стосунки Джуліані з українськими олігархами, коли він працював адвокатом Трампа, є предметом розслідування федеральних прокурорів на Манхеттені. У квітні федеральні агенти обшукали його будинок та офіс і вилучили телефони та комп’ютери.

Джуліані спростував звинувачення в цьому розслідуванні, а його адвокати припустили, що розслідування є політично вмотивованим.

Передісторія

Вибори президента США відбулися 3 листопада 2020 року.

У вересні 2020 року Міністерство фінансів США ввело санкції проти Деркача за те, що він нібито діяв як агент російської розвідки «більше десяти років».

Нардеп, на думку влади Штатів, «прямо або побічно брав участь, спонсорував, приховував або іншим чином брав участь в іноземному втручанні в спробі підірвати майбутні президентські вибори в США в 2020 році».

Як ми писали раніше, в жовтні Facebook видалив сторінку Деркача.

Нардепа Деркача контролював особисто Путін, вважає американська розвідка.

Chas News повідомляв, що США запровадили санкції проти нардепа від «Слуги народу» Дубінського та соратників Деркача. 

ФБР оголосило в розшук російського бізнесмена, який разом з Деркачем намагався вплинути на вибори у США