Просять повернути санкції. Українські політики та активісти написали Байдену листа через «Північний потік-2»
Getty Images

Джо Байдена, президента США закликають переглянути рішення щодо незастосування санкцій до компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2».

Про це йдеться у листі до Байдена, який підписали українські політики, громадські діячі, журналісти та активісти, повідомляє «Європейська правда».

Автори листа просять скасувати до середини серпня, крайнього терміну подачі звіту адміністрації США до Конгресу про обов'язкові санкції, необгрунтовану відмову від санкцій проти компанії Nord Stream 2 AG.

А також повністю виконати всі санкції за сертифікацію відповідно до вимог законодавства США.

Обговорили «Північний потік-2» і згадали Україну. Підсумки зустрічі Байдена та Меркель у Вашингтоні

У листі наголошується, що заява США та Німеччини після домовленості про «Північний потік-2» ставить під загрозу допомогу США, раніше інвестовану в трансатлантичну безпеку і трансформацію України, і не передбачає ефективних гарантій безпеки для країн, яких стосується проєкт.

Автори листа наголошують, що завдяки «Північному потоку-2» у російський державний бюджет буде вкладено більше грошей, які використовуватимуть для фінансування зловмисних дій у США та військової агресії проти України.

Також ці гроші використовуватимуть для підтримки деспотичних режимів і придушення прагнень народів країн-сусідів Росії «шукати свою долю», наголошується у листі.

Крім того, у разі початку роботи «Північного потоку-2» Україна втратить важливий фактор стримування ескалації російської агресії, а у Кремля будуть розв’язані руки, щоб почати широкомасштабний наступ на Україну, додають автори листа.

«Це дало б Росії більше можливостей шантажувати Україну і Європу, зупиняючи або скорочуючи поставки газу, і створило б умови для того, щоб Росія саботувала і завдавала значної шкоди українській газотранспортній системі або її сегментам, щоб унеможливити транзит газу через Україну», — кажуть підписанти.

Що відомо

У травні адміністрація президента США Джо Байдена наклала черговий пакет санкцій у зв’язку з будівництвом «Північного потоку-2», зробивши виняток для компанії Nord Stream 2 AG.

В адміністрації президента США заявили, що не змінили негативного ставлення до проєку, але жодні санкції вже не зупинять завершення його будівництва.

Тоді Верховна Рада звернулася до Конгресу США за підтримкою санкцій проти газопроводу.

Частина конгресменів-республіканців закликали Державний департамент США переглянути рішення про відмову від санкцій проти Nord Stream 2 AG, компанії-оператора газопроводу «Північний потік-2».

Зрада чи прагматична політика? Чому США різко змінили позицію по російському газу