Протести в Грузії. Правляча партія не розглядає можливості повторних парламентських виборів
David Lee

Грузинська опозиція, яка не визнає легітимність парламентських виборів 31 жовтня, в найближчий місяць проведе в Тбілісі три масштабні протестні акції. Про ці плани 14 листопада повідомив лідер партії «Європейська Грузія» Гігі Угулава, виступаючи на мітингу біля парламенту, повідомляє «Ехо Кавказу» з посиланням на агентство «Новини-Грузія».

За його словами, перша акція буде приурочена до візиту Держсекретаря США Майка Помпео 17-18 листопада. В опозиції обіцяють, що їх «мовчазний протест» побачить весь світ. «Від початку Руставелі до кінця Чавчавадзе, на всіх центральних проспектах ми розклеїли стікери з написами «сфальсифіковано». Тим самим ми скажемо, що не приймемо ці фальсифікації», — заявив Угулава. Одночасно він закликав всіх, хто не згоден з результатами голосування, «встати і заявити» про свою позицію. Він попередив, що громадян не повинно насторожувати те, що поруч з ним протестувати буде партія, яка їм не подобається.

Ще через три дні опозиція збере акцію, приурочену до другого туру голосування.

Наступної суботи, 21 листопада, вибори пройдуть в 17 одномандатних округах. Опозиція планує збудувати всіх своїх прихильників в «живий ланцюг» для того, щоб показати реальний рівень їх підтримки.

Третій мітинг буде приурочений до першого засідання парламенту десятого скликання. З великою ймовірністю, в ньому не буде представлена ​​жодна партія, крім правлячої «Грузинської мрії».

Згідно із законодавством, парламент вперше збереться на 10-й день після оголошення остаточних підсумків виборів, тобто не пізніше 20 грудня. Опозиція обіцяє блокувати законодавчий орган і не допустити в будівлю членів «Грузинської мрії». «Їм доведеться переступити за нашими головам для того, щоб потрапити сюди і привласнити Іванішвілі те, що грузинський народ йому не давав», — заявив він.

При цьому в опозиції підтверджують, що паралельно з протестами вони продовжать переговори з партією влади. «У нас є дуже конкретний план, але в той же час ми готові з ними розмовляти», — підсумував Угулава.

Тим часом правляча партія «Грузинська мрія» відмовляється розглядати можливість проведення повторних парламентських виборів або будь-які подібні питання. Про це 14 листопада заявив генеральний секретар «ГМ», мер Тбілісі Каха Каладзе, повідомляє Ехо Кавказу з посиланням на агентство «Новини-Грузія».

Михеїл Саакашвілі закликав грузинську поліцію не виконувати накази влади

Як пише Interpressnews, про це лідер грузинської опозиційної партії «Єдиний національний рух» заявив у своєму відеозверненні 13 листопада.

«Чи вам не соромно? Які накази ви виконуєте? Ви були «поліцією №1» у світі, Грузія пишалася вами. Не можна, щоб ця поліція піднімала руку проти грузинського народу. Не бійтесь цього, ми підійшли до кінця», — заявив він.

Саакашвілі, як і інші представники опозицій, у коментарі ЗМІ казав, що задоволений початком перемовин з владою, повідомляє «Грузія Онлайн».

«Я позитивно оцінюю переговорний процес, тому що під час «революції троянд» ми регулярно зустрічалися з тодішнім прем’єр-міністром Джорбенадзе у резиденції посла США і оголошували вимоги — але він нічого не робив. Паралельно ми посилювали тиск з вулиці, що у підсумку зіграло вирішальну роль», — сказав він.

12 листопада «Грузинська мрія» та опозиція мали першу зустріч для перемовин про вихід з політичної кризи, що виникла після парламентських виборів. Зустріч відбулася у резиденції посла США у Грузии Келлі Дегнан за участі послів США, ЄС та Франції. Дипломати закликали грузинських політиків до діалогу та готові бути посередниками у цьому процесі.

Передісторія

На парламентських виборах «Грузинська мрія — Демократична Грузія» олігарха Бідзіна Іванішвілі отримала 48,36% голосів. Опозиційні сили після цього заявили про «масштабні фальсифікації» та відмовилися від мандатів у парламенті на знак протесту.

Критичні закиди лунали і від деяких громадських організацій, зокрема, Transparency International Грузія. В ОБСЄ водночас не мають серйозних зауважень до того, як відбувалися вибори у Грузії.

Європейський Союз визнав, що парламентські вибори в Грузії, загалом були проведені демократично, але закликав до ретельного та справедливого розгляду всіх скарг, що були подані в ході електорального процесу.

Протести у Грузії спровокували результати виборів у парламент, які провели 31 жовтня.

У парламент пройшли 8 опозиційних політичних сил, проте жодна з них не згодна з результатами виборів.  Опозиціонери заявили, що відмовляються від депутатства.

Як ми повідомляли раніше, у Грузії пройшли парламентські вибори за новою системою. Нова виборча система мала б ускладнити монополізацію влади.

Кризу ускладнив жорсткий розгін протестів із застосуванням водометів. Під час акцій протесту у Тбілісі постраждали щонайменше 30 осіб.

Біля парламенту Грузії опозиція зібрала акцію протесту