Верховна Рада проголосувала за відтермінування на рік обов’язкових касових апаратів для ФОПів
УНІАН

Верховна Рада проголосувала за відтермінування до 1 січня 2022 року застосування обов’язкових касових апаратів для фізосіб-підприємців.

Рада розглянула за процедурою ad-hoc та підтримала доопрацьований Податковим комітетом законопроєкт 4439-д про відтермінування обов’язкових касових апаратів (РРО або ПРРО) для ФОПів.

«Ми голосуємо за перенесення фіскалізації до 1 січня 2022 року. Друге — цим законом ми відміняємо кешбек. Третє — ми прив’язуємо всі ліміти до мінімальної заробітної плати. У тому числі ліміти у фіскалізації. Тепер не від нас будуть залежати ці ліміти, а від того, як ми будемо працювати», — сказав перший заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк під час виступу в парламенті.

Закон прийняли з необхідним техніко-юридичним доопрацюванням. Законопроєкт зареєстровано за № 4439д.

«За» проголосувало 319 депутатів, «проти» — один, «утримались» — чотири. У Парламенті домовилися підтримати законопроєкт усіма фракціями.

Більше ніж три тижні ми спостерігаємо людей біля парламенту. Ми можемо погоджуватися з ними, ми можемо сперечатися, але це ті люди, які зараз стоять під будівлею Верховної Ради в той час, коли вони втрачають прибутки. Тому що поки вони тут — більшість бізнесів їхніх не працює. І це наш обов'язок сьогодні проголосувати зміни, які частково можуть виправити ситуацію

Законопроєкт передбачає:

  • перенесення фіскалізації ФОПів 2-4 груп до 1 січня 2022 року;
  • скасування кешбеку;
  • зменшення списку ризикових видів діяльності;
  • прив’язку всіх лімітів до ставки мінімальної заробітної плати, в тому числі ліміту фіскалізації.

«Це був компроміс. Ми відміняємо велику кількість штрафів, які найбільше бентежили підприємців. Мораторій на перевірки до кінця карантину ніхто скасовувати не буде. Я розумію, що цей текст може не подобатися. Мені він теж не подобається, але це є компромісом», — наголосив Железняк.

Про компромісність законопроєкту сказали представники усіх фракцій.

Нагадаємо, сьогодні Разумков дав доручення профільному комітету невідкладно зібратись та розробити додатковий законопроект для врегулювання кризи, пов’язаної з врегулюванням питання ФОПів.

Як повідомляє УНН, рішення у парламенті ухвалили на тлі протестів підприємців, які тривають під станами Верховної Ради й сьогодні.

Історія конфлікту

4 листопада Рада відправила на повторне читання законопроєкт про касові апарати для «спрощенців».

Нагадаємо, 17 листопада Рада провалила голосування за законопроєкт відтермінування касових апаратів для ФОП до 1 січня 2022 року для платників єдиного податку 2-4 груп, за винятком ризикових галузей.

Як ми писали раніше, у податковій підрахували, скільки програмних РРО вже є у них на обліку  із серпня три тисячі підприємців зареєстрували 53 тисячі «касових апаратів у смартфоні».

Держбюджет, касові апарати для ФОП і ринок землі. Уманський під Радою розповів, що не так з економікою України