Рано раділи. Законопроєкт про оборону США має повторно затвердити Сенат, аби подолати вето Трампа

Палата представників Конгресу США ухвалила закон про оборонний бюджет, вона подолала вето президента Дональда Трампа. Документ підтримали 275 членів Палати, де більшість мають демократи.

Бюджет законопроекту — $740 млрд, він був прийнятий Конгресом на початку цього місяця. Йдеться в ньому й про військову допомогу Україні.

Наступний етап – голосування за цей законопроєкт в Сенаті. Верхня палата Конгресу контролюється республіканцями. Для того, щоб документ ухвалили, а вето Трампа подолали, його мають підтримати дві третини конгресменів.

В нижній палаті лише 66 республіканців підтримали вето Трампа на двопартійний законопроєкт, підкресливши глибокі розбіжності в Республіканській партії.

23 грудня президент США Дональд Трамп наклав вето на оборонний бюджет, який передбачає посилення санкцій проти російського газопроводу «Північний потік-2» і допомогу Україні.

Потім 27 грудня Трамп таки підписав тимчасовий бюджет США, щоб запобігти колапсу уряду після накладення вето на військовий бюджет на 2021 рік. Американський президент продовжив фінансування уряду США до 28 грудня.

Незважаючи на те, що демократи мають незначну більшість у Палаті, голосування в понеділок вимагали підтримки двох третин.

Голосування палати за скасування вето Трампа, накладеного на законопроєкт про оборону, призвело до того, що ще більше республіканців «порвали» з президентом.

Трамп раніше наклав вето на оборонний бюджет, незважаючи на те, що він отримав потужну двопартійну підтримку. Він поскаржився, що документ обмежить виведення військ з Афганістану та Європи та призведе до вилучення імен лідерів Конфедерації з назв військових баз США. Трамп назвав акт на 4500 сторінок, який готувався майже рік, «подарунком Китаю та Росії».

Сенат проголосує у вівторок і має набрати більшість у дві третини голосів, щоб скасувати вето Трампа.

Якщо Конгрес не скасує вето Трампа у цій справі, вперше за 60 років Закон про дозволи національної оборони (NDAA) не стане законом.

Палата представників підтримала збільшення соцвиплат під час пандемії

Палата представників США підтримала виплату $2 тисяч американцям на тлі COVID-19. Виплати зростуть з $600 до $2000 на період пандемії коронавірусу для стимулювання національної економіки.

Палата, очолювана Демократичною партією, прийняла законопроєкт за підтримки понад 40 депутатів-республіканців. Рішення підтримали 275 членів нижньої палати Конгресу, повідомляє CNN.

Президент Дональд Трамп виступав за таке збільшення виплат.

Однак більшому пакету допомоги може опиратися Сенат, очолюваний республіканцями. Для затвердження норми він має її ухвалити. Коли саме від збереться і чи збереться взагалі, досі невідомо.

Спікер Демократичного палату Ненсі Пелосі прокоментувала збільшення виплат: республіканці мали вибір «проголосувати за цей закон або проголосувати за відмову американському народові в більших зарплатах, ніж їм потрібні».

Із ініціативою збільшення виплат раніше виступив Трамп. Водночас його ж однопартійці це рішення не підтримали, вважаючи, що це негативно вплине на бюджет країни.

«Я переживаю, що ці колосальні $463 млрд не зроблять того, що потрібно — стимулювання економіки або повернення безробітних до роботи», — сказав старший республіканський представник Кевін Брейді.

Президент Трамп із запізненням, ввечері в неділю, підписав законопроєкт про допомогу на тлі коронавірусу та відповідні витрати. Цей крок, як і схвалення оборонного бюджету, дозволив запобігти частковому припиненню роботи уряду.

Але навіть затвердивши законопроєкт, він закликав збільшити виплати до $2000. Він пояснив, що хоче «менше марнотратних витрат і більше грошей, що надходять американському народові».

Пакет допомоги на $900 млрд є частиною бюджету на $2,3 млрд, який включає $1,4 млрд на звичайне фінансування федерального уряду.

Законодавці Республіканської та Демократичної партій просили Трампа підписати законопроєкт перед закінченням дії бюджету до півночі понеділка. Якби він цього не зробив, близько 14 млн американців зіткнулися б із втратою виплат по безробіттю та нових «стимулюючих» виплат.

Очікується, що Сенат розгляне законопроєкт сьогодні, 29 грудня.

Лідер демократів Сенату Чак Шумер заявив, що вимагатиме прийняття законопроєкту про вищі виплати в палаті, де більшість мають республіканці. Лідер більшості в сенаті Мітч Макконнелл у неділю не згадав про плани сенату на голосування, але привітав підписання Трампом проєкту про допомогу.

Пандемія коронавірусу вбила майже 330 000 людей у ​​Сполучених Штатах та призвела до широких економічних труднощів, при цьому мільйони сімей покладаються на допомогу по безробіттю та кошти допомоги в період COVID-19.

Основні показники Уолл-стріт у понеділок досягли рекордних показників, оскільки підписання Трампам законопроєкту про допомогу підкріпило ставки на економічне відновлення та сприяло зростанню фінансових і енергетичних запасів.

Байдена спитали у Вілмінгтоні, штат Делавер, чи підтримує він розширення виплат за коронавірус до $2000 доларів, той відповів: «Так».

Міністерство фінансів США розраховує надіслати першу хвилю «стимулювальних чеків» на $600 американським громадянам та домашнім господарствам вже цього тижня, як і планувалося раніше, заявив у понеділок вищий чиновник Казначейства.

Як ми писали раніше, український міністр Кулеба впевнений, що гроші нашій країні США перерахують, навіть якщо Конгрес не подолає вето.

Байден звинувачує адміністрацію Трампа в перешкоджанні роботі його команди національної безпеки