Рівно рік тому до Росії повернувся Олексій Навальний. Відтоді він сидить у в’язниці
Getty Images

Рік тому 17 січня 2021 року російський опозиціонер Олексій Навальний повернувся в Росію після лікування в Німеччині від наслідків отруєння «Новачком».

Його затримали на паспортному контролі, згодом засудили та запроторили до в’язниці.

Сhas News нагадує суть його справи і послідовність подій.

20 серпня 2019 року Навальному стало зле на борту рейсу Томськ — Москва. Літак екстрено сів в аеропорту Омська, де опозиціонера доправили в реанімацію. За кілька днів його перевезли на лікування в Німеччину — в берлінську клініку Сharite.

2 вересня 2019 року. Уряд Німеччини заявив, що Навального отруїли речовиною групи «Новачок».

17 грудня 2019 року. Президент РФ Володимир Путін прокоментував розслідування журналістів про те, що Навального могли отруїти співробітники ФСБ.

«Кому він потрібен? Якби хотіли, довели б до кінця», — заявив Путін.

17 січня 2020 року. Після лікування Навальний з дружиною повернувся до Москви літаком з Берліна. Одразу на паспортному контролі його затримали.

Суть справи Навального

У федеральній службі виконання покарань (ФСВП) затримання опозиціонера формально прив’язали до так званої «справи «Ів Роше».

У 2013 році Олексію Навальному та його брату Олегу висунули звинувачення в розкраданні коштів ТОВ «Ів Роше Схід» і ТОВ «Багатопрофільна процесингова компанія» і легалізації цих коштів. 30 грудня 2014 року Олексія Навального засудили до 3,5 років ув’язнення умовно з випробувальним терміном у 5 років.

11 січня 2021 року ФСВП звернулася до суду з вимогою замінити Навальному умовний термін на реальний. У відомстві вважають, що Навальний порушив умови випробувального терміну, коли не повертався з-за кордону після лікування.

19 січня 2021 року. Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального опублікував розслідування про так званий палац президента Путіна біля Геленджика. Відео мало великий резонанс по всьому світу. На сьогодні воно зібрало 121 млн переглядів.

Росією прокотилась хвиля мітингів на підтримку Навального. Його учасників масово затримували силовики.

2 лютого 2021 року. Суд в Москві засудив Олексія Навального до 3,5 років колонії. Суддя врахував його перебування під домашнім арештом, яке тривало півтора місяці, а також перебування у СІЗО. Остаточний строк ув’язнення становитиме два роки шість місяців і два тижні. Він закінчується в кінці липня — на початку серпня 2023 року.

28 лютого 2021 року. Навального перевезли до виправної колонії у Володимирській області.

9 червня 2021 року. Російський суд заборонив діяльність опозиційних організацій «Фонд боротьби з корупцією», «Фонд захисту прав громадян» та «Штаби Навального». Їх було визнали «екстремістськими».

Сhas News повідомляв, що 17 січня 2022 року в Україну повернувся п’ятий президент чинний народний депутат Петро Порошенко. Тут йому інкримінують державну зраду.

HBO та CNN зняли документальний фільм про отруєння Навального