Росія почала вивозити своїх дипломатів та їхні родини з України — NYT
Getty Images

Російські дипломати та їхні сім’ї почали масово покидати територію України.

Про це The New York Times розповів високопосадовець української служби безпеки. За його словами, 5 січня 18 осіб — в основному діти та дружини працівників російського посольства — сіли в автобуси, які рушили до Москви. 

Ще близько 30 росіян залишили Київ та консульство у Львові в наступні кілька днів. Дипломатам у двох інших консульствах наказали готуватися до виїзду.

Як пише ЗМІ, вивезення російського посольства може бути пропагандою, підготовкою до майбутнього конфлікту або просто підступом. Офіційні особи в США заявляють, що бачили наближення евакуації російських дипломатів.

Напередодні повідомляли, що Росія підготувала групу оперативників для проведення фіктивної операції на сході України, намагаючись створити привід для вторгнення.

А вже невдовзі розвідка заявила, що на окупованому Донбасі відбувається витік хімічних речовин. Екологічну катастрофу РФ може використати для ескалації конфлікту з Україною.

Також у Росії раптово почали перевіряти бойову готовність армії на кордоні з Україною. Раніше речник Путіна назвав невдалими переговори зі США і НАТО, а законопроєкт про нові санкції — «ініціативою з розриву відносин».

За даними розвідувальних органів, зараз біля російсько-українського кордону зосереджено близько 100 тис. військових. РФ перекидає до кордону з Україною бойові та транспортні гелікоптери. Американці побоюються, що розміщена там авіація може стати «вирішальною перевагою» Росії у випадку вторгнення.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Вторгнення в Україну різко прискорить кінець епохи Путіна — російський опозиціонер