Сенат Франції визнав Нагірний Карабах у резолюції, яка не має законодавчої сили
Getty Images

Верхня палата парламенту Франції проголосувала 25 листопада за резолюцію щодо визнання Нагірного Карабаху.

«За» висловилися 305 сенаторів, проти — один.

У резолюції «Про необхідність визнання Нагірно-Карабахської республіки» міститься заклик до уряду Франції визнати незалежність Нагірного Карабаху з метою встановлення тривалого миру в регіоні.

Резолюція не має законодавчої сили і носить рекомендаційний характер.

Резолюція пропонує уряду «визнати Нагірно-Карабахську республіку і перетворити це визнання в інструмент переговорів з метою встановлення міцного миру».

Сенат Франції  також у своєму документі засудив «військову агресію Азербайджану, проведену за підтримки турецької влади та іноземних найманців, і вимагає негайного виведення Азербайджанських Збройних сил і їх прихильників з територій, захоплених в результаті військових операцій, проведених в нагірно-карабахському регіоні з 27 вересня 2020 року».

Це перший випадок, коли орган влади у Франції закликає визнати Нагірний Карабах, зазначив Брюно Ретайо, голова фракції «Республіканці» після внесення пропозиції на порядок денний Сенату.

Законопроект представили п'ятеро сенаторів: Брюно Ретайо, Патрік Манні, Ерве Марсель, Еліан Агассі і Гійом Гонтар.

Реакція Вірменії

МЗС Вірменії привітав ухвалення верхньою палатою парламенту Франції резолюції, висловивши глибоку вдячність «сенаторам і всім особам і організаціям, завдяки зусиллям яких стало можливе прийняття цього історичного рішення». У Карабасі також привітали ухвалення резолюції, назвавши «сміливою» позицію Сенату Франції, повідомляє Радіо Азатутюн.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян вважає рішення Сенату Франції про визнання Республіки Арцах (Нагірний Карабах) історичним.

Про це глава вірменського уряду написав на своїй сторінці в Facebook.

«Рішення Сенату Франції є історичним. Міжнародне визнання Арцаха входить в міжнародний порядок денний», — написав Пашинян.

Реакція Азербайджану

Помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв прокоментував резолюцію щодо визання Нагірного Карабаху, повідомляє 1news.az.

За словами Гаджієва, проєкт резолюції представила група сенаторів, які нібито перебувають під впливом вірменського лобі і діаспори. На його думку, «ця резолюція для Азербайджану лише клаптик паперу».

Прийнята з політичних амбіцій резолюція не тільки грубо порушує міжнародні правові норми, Статут ООН і відповідні резолюції Радбезу ООН, але і викликає серйозні питання до об'єктивності діяльності Франції і як співголови Мінської групи ОБСЄ, і як постійного члена Ради Безпеки ООН

Як зазначив Гаджієв, це рішення Сенату — «провокаційне» і є показником традиційної підтримки французькими політичними колами Вірменії.

«Ми рішуче відкидаємо і спростовуємо брехливі, наклепницькі звинувачення в резолюції, спрямовані проти Азербайджану і братньої нам Туреччини, різко засуджуємо спроби перекрутити історичні, політичні та правові аспекти конфлікту» — заявив помічник президента Азербайджану.

Передісторія 

27 вересня Міноборони Азербайджану заявило про початок військової операції на всій лінії зіткнення в зоні карабахського конфлікту. Зі свого боку, прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану Нагірно-Карабахську республіку з боку Азербайджану.

Chas News повідомляв, що Вірменія просить Путіна допомогти забезпечити безпеку у країні. 

Раніше ми писали, що очільники МЗС Вірменії та Азербайджану обговорили Нагірний Карабах з держсекретарем США

8 листопада президент Азербайджану Ільхам Алієв звернувся до нації та розповів, що Збройні сили країни захопили місто Шуша в Нагірному Карабасі.

Нагірний Карабах. Туреччина готова відправити свої війська в Азербайджан