«Демократія крихка». Сенатори США не оголосили імпічмент Дональду Трампу
Getty Images

Верхня палата Конгресу США загальним голосуванням не підтримала імпічмент 45-го президента Штатів Дональда Трампа. Його політику оголосила Палата представників 13 січня.

57 сенаторів визнали Трампа винним у «підбурюванні до заколоту». Натомість 43 сенатори проголосували «проти». Для ухвалення імпічменту потрібно було щонайменше 67 голосів сенаторів. Тобто дві третини.

Проте переважна більшість республіканців не підтримала сторону обвинувачення, проголосувавши «проти». Лише семеро республіканців проголосували «за». Саме Річард Берр, Білл Кассіді, Сюзан Коллінс, Ліза Мурковскі, Мітт Ромні, Бен Сассі й Пет Тумі долучилися до демократів.

Для схвального ж рішення Сенату було необхідно, щоб ініціативу Демократичної партії підтримали щонайменше 17 однопартійців Трампа.

«Полювання на відьом»

Сам же Трамп назвав невдалу спробу оголосити йому імпічмент черговим витком «полювання на відьом».

«Це стало черговою фазою найбільш грандіозного полювання на відьом в історії нашої країни. І полювання триває, тому що наші противники ніяк не можуть забути, що за мене кілька місяців тому проголосувало 75 мільйонів людей. Це — найвищий показник в історії для діючого президента», — наголосив політик.

Експрезидент пообіцяв й надалі боротися за інтереси громадян США. Він заявив, що історичний рух «Зробимо Америку знову великою» лише починається.

«Кожен американець має захищати правду»

Відреагував на рішення Сенату й чинний американський лідер США Джо Байден. Голова Білого дому підкреслив, що «демократія крихка, а кожен американець має захищати правду».

«Цей сумний розділ у нашій історії нагадав нам, що демократія є крихкою. Що її потрібно завжди захищати. Що ми повинні бути завжди пильними. Що насильству та екстремізму немає місця в Америці. І що кожен з нас має обов'язок і відповідальність як американець, і особливо лідери, що мають захищати правду і перемагати брехню», — додав очільник Штатів.

Байден вважає, що навіть ті, хто виступав проти обвинувачень, все одно вважають Трампа винним у провокації до насильства.

Передісторія

Палата представників США 13 січня вдруге оголосила імпічмент Трампу, звинувативши його у підбурюванні своїх прихильників до штурму Капітолію.

Трамп — єдиний в історії президента США, якому двічі оголошували імпічмент, та один з трьох, кому взагалі оголошували імпічмент. Під час першого процесу імпічменту у зв'язку зі звинуваченнями про тиск на президента України Сенат виправдав Трампа.

Chas News повідомляв, що Twitter банитиме Трампа, навіть якщо він знову піде в президенти.

Сенат США заслухав аргументи захисту Трампа у справі імпічменту