Резолюцію про імпічмент Трампа нижня палата Конгресу США передала в Сенат
Getty Images

Представники нижньої палати Конгресу США передали в понеділок увечері в Сенат резолюцію про імпічмент вже колишнього президента країни Дональда Трампа, яка була схвалена 13 січня. Це відкриває шлях для судових слухань у верхній палаті Конгресу.

Трансляція проходила на сайті законодавчого органу.

Безпрецедентність ситуації полягає в тому, що процедурі відсторонення від влади вперше в історії країни двічі піддається один і той же президент, причому який вже склав свої повноваження. Стаття звинувачення в резолюції всього одна — підбурювання до заколоту.

Сам процес щодо імпічменту почнеться після 8 лютого. Під час засідань члени Палати представників, так звані керуючі імпічменту, виступатимуть в ролі обвинувачів, сенатори — в якості присяжних. Головою процесу стане сенатор-демократ Патрік Ліхі (від штату Вермонт).

За даними телекомпанії CNN, якби розглядався імпічмент чинного президента, то головою був би, згідно з американським законодавством, глава Верховного суду США Джон Робертс. Саме він був головою на процесі в рамках першого імпічменту Трампа, за підсумками якого республіканець був виправданий. Однак з урахуванням того, що президентські повноваження Трампа минули 20 січня, роль голови вперше в історії США відведена законодавцю.

Ліхі займає пост тимчасового глави Сенату. Це друга за значимістю посаду в верхній палаті Конгресу після віцепрезидента США. Згідно з американським законодавством, друга особа в державній ієрархії очолює Сенат.

Контрольована Демократичною партією Палата представників 13 січня схвалила резолюцію про імпічмент Трампа. Першу спробу відсторонити його від посади демократи зробили в 2019 році.

Раніше лідер демократичної більшості у Сенаті Чак Шумер повідомляв, що що слухання з імпічменту можуть початися вже 9 лютого.

Трамп став першим президентом в історії США, який був двічі підданий імпічменту. Для того, щоб Сенат визнав його винним, сенаторам-демократам потрібна підтримка як мінімум 17 сенаторів-республіканців.

Додаткове голосування буде потрібно для того, щоб заборонити Трампу вести боротьбу за державні пости. Трамп допускав можливість того, що візьме участь у президентських виборах-2024.

Байден засумнівався в успіху другого імпічменту Трампа

Президент США Байден підтримав імпічмент свого попередника Трампа, однак засумнівався в тому, що прихильники даної процедури наберуть достатньо голосів для винесення йому обвинувального вироку. Відповідну заяву чинний американський лідер зробив в інтерв'ю телекомпанії CNN, фрагмент якого був опублікований в понеділок на її сайті.

«Я вважаю, що це має статися», — вказав Байден у відповідь на питання, яке стосувалося процедури імпічменту Трампа. При цьому, як зазначає CNN, демократ висловив сумніви щодо того, що за підсумками слухань у Сенаті Конгресу США резолюцію про імпічмент експрезидента набере достатню кількість голосів (67) для визнання його винним по єдиній статті звинувачення — підбурювання до заколоту.

Для оголошення другого імпічмента для Трампа необхідно, щоб проти 45-го президента США виступили щонайменше 17 сенаторів-республіканців. «Сенат змінився з тих пір, коли я працював там, але він змінився не настільки», — вказав Байден.

Журналіст CNN також поцікавився у глави держави, чи не побоюється він, що процедура імпічменту Трампа в Сенаті може уповільнити розгляд законодавцями ініціатив нової адміністрації, а також затвердження кандидатур, запропонованих Байденом на керівні посади в американських федеральних відомствах. Як повідомляє телекомпанія, президент США підтвердив, що процедура імпічменту негативно позначиться на реалізації порядку діючої адміністрації. Однак, на його думку, «наслідки будуть ще гірше, якщо цього не станеться».

Раніше прессекретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі відзначала, що Байден надасть Сенату США можливість самому вирішувати технічні питання, що стосуються часу і особливостей процедури імпічменту.

Члени Демпартії, а також 10 республіканців у Палаті представників 13 січня оголосили імпічмент президентові Дональду Трампу з обвинуваченням у підбурюванні до заколоту. Далі судові слухання мають відбутися у верхній палаті Конгресу, де всі 100 сенаторів виступатимуть у ролі присяжних.

Аби Сенат покарав Трампа, позбавивши його привілеїв та можливості обіймати політичні посади в майбутньому, демократам знадобиться підтримка ще принаймні 17 сенаторів.

Макконнелл та інші республіканські депутати засудили насильство, а деякі звинуватили Трампа в його підбурюванні. У неділю Ромні заявив CNN, що судовий процес був необхідним завдяки запальному заклику Трампа до своїх прихильників. Лише ці двоє з декількох республіканських сенаторів висловили готовність засудити Трампа, який залишив свою посаду з найнижчим рейтингом схвалення свого президентства, але має сильну підтримку серед республіканців.

Більшість сенаторів-республіканців відмовилися займатися питанням, чи вчинив Трамп імпічмент. Натомість вони заперечували проти характеру самого судового розгляду, стверджуючи, що Сенат не має конституційних повноважень засуджувати президента після того, як він залишив свою посаду. Деякі заявили, що сподіваються провести дострокове голосування, щоб повністю закрити судовий процес, хоча ці зусилля навряд чи матимуть успіх.

Сенат розділений у питанні порівну. Лідери Сенату домовились у п'ятницю відкласти судовий розгляд на два тижні, щоб дати Трампу більше часу для підготовки захисту та дозволити палаті зосередитись на пріоритетних планах Байдена, включаючи призначення у його кабінеті.

Передісторія

Оголошення другого імпічменту для Трампа сталося після того, як група прихильників американського політика-республіканця 6 січня після мітингу в Вашингтоні увірвалася в будівлю Капітолію, де в цей час відбувалася спільна сесія палат Конгресу США. Конгресмени мали затвердити перемогу демократа Джо Байдена на виборах президента. У засіданні оголосили перерву, поліція Капітолія евакуювала членів Конгресу з будівлі. П’ятеро людей загинули, 52 людини поліція заарештовала.

Перший імпічмент Трампа

Демократи в Палаті представників порівняно недавно вже намагалися усунути Трампа від влади, піддавши його імпічменту. Ця спроба провалилася, коли Сенат на початку 2020 року виправдав 45-го президента США.

18 грудня 2019 року Дональд Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, якому Палата представників оголосила імпічмент. Йому закидали зловживання владою і перешкоджання роботі Конгресу.

Як ми писали раніше, Трамп розглядав можливість того, щоб Руді Джуліані і Алан Дершовіц захищали його у випадку другого процесу щодо імпічменту. 

Трамп назвав дії щодо оголошення йому імпічменту «найбільшим полюванням на відьом».

На соцдопомогу США позичать у Китаю, республіканці в роздумах. Байден просить у Конгресу $1,9 трлн