«Слуги народу» хочуть скасувати штрафи за порушення закону про мову
Pixabay

Нардепи від партії «Слуга народу» зареєстрували законопроєкти №4638 та №4638-2, які пропонують скасувати штрафи за порушення закону про забезпечення функціонування української мови як державної.

Про це повідомила громадська організація «Мова об’єднує» у Facebook.

«Президентська партія розпочала безпрецедентну атаку на закон про мову. Після провалу спроб законсервувати російську мову в освіті, «слуги народу» вирішили зруйнувати механізм захисту права на отримання послуг державною мовою», — йдеться у повідомленні.

Чому фемінітиви в українській — це природно

Автори законопроєкта №4638 пропонують вилучити зі статті 57 закону пункти, які стосуються накладання штрафів за порушення закону. Водночас ініціатори проєкту закону №4638-2 закликали відкласти штрафи за порушення закону на 1,5 роки. У такий спосіб нардепи хочуть полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії  коронавірусу.

 

УВАГА! «СЛУГИ НАРОДУ» АТАКУЮТЬ ЗАКОН ПРО МОВУ! Президентська партія розпочала безпрецедентну атаку на закон про...

Posted by Мова об'єднує on Wednesday, February 10, 2021

ГО закликала президента України Володимира Зеленського і партію «Слуга народу» відкликати і зняти з порядку денного ці «провокаційні законопроєкти» і залишити закон промову у спокої.  

Із 16 січня 2021 року вся сфера обслуговування мала перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами. Якщо представники бізнесу не дотримуватимуться нових правил, то Секретаріат мовного омбудсмена штрафуватиме заклади.

Напередодні мовний омбудсмен розповів, хто найчастіше скаржиться на сферу обслуговування.

Chas News повідомляв, що ведучого телеканалу «Київ» відсторонили від роботи за жарти про мову. 

Раніше новий український правопис скасували через оточення керівництва «Батьківщини». 

«Не може бути Росії в Україні» — Тарас Кремінь