Справа Семенченка. СБУ затримала колишнього командира батальйону «Донбас» Виногродського
Getty Images

Служба безпеки України затримала наступного фігуранта справи Семена Семенченка. Це екскомандир батальйону «Донбас» Анатолій Виногродський із позивним «Гал».

Про це повідомляє «24 канал» із посиланням на джерела у правоохоронних органах. Спочатку Виногродського, ймовірно, викликали на допит. У Печерському суді Києва 29 березня йому обирають запобіжний захід.

Про затримання Виногродського на своїх сторінках у Facebook повідомляли також командир батальйону ОУН Микола Коханівський та активіст Юрій Хорт.
Хорт писав, що сьогодні на 10 ранку Виногродського викликали на допит у СБУ, а на 15:30 було призначено суд. Про суд повідомив і Коханівський.

«Друга Гала вже привезли до суду, суд ще не розпочався. Степан Хмара як поручитель з боєм пройшов до зали суду, мене ж поки не пускають, посилаються на карантин, але обіцяють пустити, як почнеться засідання, бо ми поручителі», — додав Коханівський.

Справа Семенченка

24 березня Служба безпеки України повідомила про викриття та припинення діяльності незаконного збройного формування, так званої «приватної військової компанії». В організації угрупування підозрюють колишнього нардепа Семенченка та «позаштатного агента НАБУ» Євгена Шевченка.

За інформацією СБУ, «ПВК» причетна до важких злочинів, зокрема, проти нацбезпеки України.

Підозрюваним обрали запобіжні заходи. Шевченка взяли під варту до 24 травня з можливістю внесення застави в розмірі 5 млн грн. Семенченка триматимуть в СІЗО два місяці, і права внести заставу він не матиме.

Інших фігурантів — Олександра Новікова, Сергія Акимовича та Ігоря Орленка — відправили під цілодобовий домашній арешт.

Після обрання запобіжного заходу Семенченка госпіталізували.

У 2017 році Виногродського вже затримували за підозрою у скоєнні розбійного нападу на охоронця одного з приватних сільськогосподарських підприємств Кіровоградщини.

По кому дзвонить Bellingcat? Як Еліот Хіггінс відкрив двері у нову епоху журналістських розслідувань