США схвалили новий пакет військової допомоги Україні на $125 млн

Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму $125 млн. Його метою є допомогти нашій країні зберегти територіальну цілісність, захистити її кордони та покращити взаємодію з НАТО.

Відомство написало про це на сайті, а його представник Джон Кірбі підтвердив на брифінгу, що транслювася на онлайн-ресурсі C-Span.

Ця сума — поки що вдвічі менша за обіцяну Штатами наприкінці 2020 року. Закон NDAA-2021, прийнятий Конгресом у протистоянні Трампу, передбачає виділення Україні $250 млн оборонної допомоги. В тому числі $75 млн — на системи летального озброєння.

«Решта $150 млн у 2021 фінансовому році, виділені Конгресом США, будуть надані, коли Міністерство оборони за координацією з Державним департаментом засвідчить, що цього року Україна досягла достатнього прогресу у ключових оборонних реформах» — заявили у Пентагоні.

Ця допомога — перша з боку адміністрації Байдена.

У Пентагоні підкреслили, що оголошення про новий пакет підтверджує прагнення США надати Україні оборонну летальну зброю. З нею наша держава зможе ефективніше захищатися від російської агресії.

У комплект поставки входять два озброєні патрульні катери Mark VI виробництва SAFE Boats International. Вони посилять України у патрулюванні та захисті територіальних вод.

США обіцяють надати:

  • додаткові контрартилерійські радари й тактичне обладнання;
  • постійну підтримку у сфері супутникових знімків та аналізу;
  • обладнання для військової медичної допомоги та процедур бойової евакуації.

Пентагон закликав Україну продовжувати такі реформи:

  • посилення цивільного контролю над військовими структурами;
  • підвищення прозорості та підзвітності в оборонній промисловості та закупівлях;
  • модернізація оборонного сектору в інших ключових сферах відповідно до принципів та стандартів НАТО.

Пакет фінансують з програми зовнішнього військового фінансування, яка дає гроші країнам поза США, щоб вони могли закуповувати системи оборони американського виробництва.

Передісторія. Про «Джавеліни» і снайперів ГРУ

Питання про те, яке озброєння та військову допомогу можуть надати США Україні, було чутливою темою з моменту окупації Криму Росією в 2014 році. Адміністрація Обами вагалася, чи надсилати летальну зброю, особливо протитанкові «Джавеліни», незважаючи на тиск членів конгресу. Пізніше адміністрація президента Дональда Трампа дозволила продаж «Джавелінів», а також подальшу допомогу.

Цей продаж став центральною темою у першому процесі імпічменту Трампа.

Чи поставлять США ще «Джавеліни» в майбутньому, незрозуміло. Але Олександр Данилюк, голова Українського центру оборонних реформ, заявив в інтерв’ю 18 лютого, що така зброя більше не потрібна на передовій через те, що російсько-українська війна змінилася.

«Зараз немає потреби в («Джавелінах» на фронті), оскільки, незважаючи на це, у нас майже щодня відбуваються сутички, і, на жаль, ми щодня втрачаємо жертви. В основному це жертви, спричинені російськими (Федеральною службою безпеки) та снайперами ГРУ — головною атакуючою силою за останній період конфлікту», — цитує Данилюка ABC News.

За останні пару місяців вони (РФ) не використовують танки чи броньовану техніку, навіть важку артилерію. Це були снайпери, тому нам точно не потрібні ані «Джавеліни», ані українські протитанкові ракети, щоб протистояти їм

Як ми писали раніше, оборонний бюджет США приймали з проблемами. 24 грудня 2020 року Трамп наклав вето на оборонний бюджет, який передбачає посилення санкцій проти російського газопроводу «Північний потік-2» і допомогу Україні у майже півмільярда доларів.

Допомога Україні від уряду США таки буде! Трамп нарешті підписав бюджет США на 2021 рік