США стануть посередником у переговорах щодо ситуації в Нагірному Карабасі (відео)
Getty Images

Держсекретар США Майк Помпео планує зустрітися з міністрами закордонних справ Вірменії та Азербайджану у Вашингтоні. На зустрічі держслужбовці обговорять, як мирно врегулювати ситуацію в Нагірному Карабасі.

Про це американський чиновник заявив на брифінгу в Держдепі.

У своїй промові Помпео наголосив, що США повністю підтримують мирне врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі.

«Ми маємо складну ситуацію на місцях, складну дипломатичну ситуацію. І наше бачення залишається таким, як і бачення майже кожної європейської країни», — каже Помпео.

Держсекретар наполягає на припиненні збройного конфлікту і деескалації. Помпео підкреслює, що всі інші країни в регіоні повинні «залишатися осторонь, не підливати масла в цей конфлікт, не надавати озброєнь та іншої підтримки».

«Саме про це я буду говорити з ними в п’ятницю (23 жовтня — прим. ред.). І мені дуже хочеться почути, як вони бачать ситуацію на місцях, і як ми можемо наблизитися до того, що, на нашу думку, відповідає не тільки інтересам США, а й інтересам кожної з цих країн», — говорить чиновник.

Водночас віцепрезидент Туреччини Фуат Октай заявив, що країна без коливань відправить солдатів і надасть військову підтримку Азербайджану, якщо отримає такий запит. Про це повідомляє Reuters.

Наразі Баку не просив про підтримку, каже турецький держслужбовець.

В інтерв’ю CNN Turk Октай також розкритикував Мінську групу ОБСЄ за спробу підтримати Вірменію в політичному та військовому відношеннях. Наразі групу очолюють Франція, Росія та США.

Довідка

27 вересня між вірменськими та азербайджанськими військами розпочалися повномасштабні бойові дії на лінії зіткнення в Нагірному Карабасі. Обидві країни звинувачують одна одну в ескалації конфлікту і заявляють про бойові втрати і жертви серед цивільних і військовослужбовців.

Раніше ми писали, що Рада безпеки ООН проведе закриті консультації щодо Нагірного Карабаху. 

Chas News повідомляв, що бійці Нагірного Карабаху використовують український військовий патерн. 

«Карабах — наш». Алієв заявив про взяття Зангелану та 24 сіл