«Це нечесно!» — каже про американських суддів чоловік, який крав лист Пелосі із Капітолію
Getty Images

Слідчі округу Колумбія заявляють, що правоохоронці 6 січня під час штурму Капітолію затримали 275 людей і знайшли понад 540 підозрюваних. Про це пише ВВС.

Більшості заворушників охорона Капітолію дозволила покинути місце злочину. Це змусило слідчих провести національне «полювання» на прибічників Трампа, які штурмували зали Конгресу.

Посадовці заявили, що розглядають можливість подання серйозних звинувачень у замаху на повалення влади проти деяких осіб, які брали участь в облозі Капітолію.

Згідно федерального кримінального кодексу, за змову з метою повалення уряду США покарання суворе — до 20 років в'язниці.

У січні у відділенні ФБР у Вашингтоні заявили, що їм надіслали понад 140 тисяч фото і відео подій 6 січня.

Серед підозрюваних у заворушеннях у Капітолії колишній депутат із Західної Вірджинії, кілька поліцейських та лівий активіст з Юти.

П’ятеро заарештованих були співробітниками поліції, близько 30 — чинними або відставними військовослужбовцями. Серед заарештованих — «шаман» QAnon у рогатій шапці, чоловік, якого сфотографували за столом речниці Палати представників Ненсі Пелосі, чоловік, який розгорнув у Конгресі прапор Конфедерації і учасник штурму, який вкрав трибуну Пелосі.

Також за участь у штурмі Капітолію вперше заарештували чиновника адміністрації Трампа. 42-річний Федеріко Кляйн працював у Держдепартаменті і звільнився за день до інавгурації Джо Байдена.

Підозрюваний, який «сидітиме» до травня

З усіх учасників повстання в Капітолії США одним із найвідоміших є чоловік, який сидів на стільці, закинувши ногу на стіл спікера Палати Міністрів США Ненсі Пелосі.

Цьому чоловікові, Річарду Барнетту, суддя в четвер сказав, що він залишатиметься у в'язниці до наступного засідання суду в травні.

Барнетт, який себе називає «білим націоналістом», почав кричати на американського окружного суддю Крістофера Купера. Підозрюваний заявив, що «це нечесно», пише The Guardian. Він, мовляв, повинен лишатися під вартою, але не у в’язниці в очікуванні суду.

«Усі, хто вчинив набагато гірші речі, вже вдома. Я тут уже місяць, вони (судді — Прим. ред) збираються це подовжити ще на місяць, а всі інші виходять (на волю)», — сказав підозрюваний  Куперу під час віртуального слухання, згідно з протоколами суду.

Барнетт був заарештований в січні в його рідному штаті Арканзас. Йому висунули декілька звинувачень федерального рівня за його ймовірну роль у повстанні. Зокрема — насильницьке проникнення, зрив офіційних процедур та руйнівна поведінка й заворушення.

Коли репортер «Нью-Йорк Таймс» виходив із кабінету Пелосі в день заворушень, він побачив Барнетта. Чоловік тримав конверт, на якому був штамп Пелосі. Заворушник сказав Times, що «поклав чверть долара на її стіл» в обмін на лист. Він також сказав, що «написав їй неприємну записку, поставив ноги на її стіл».

Тепер Барнетту пред'явили звинувачення у розкраданні державного майна.

У заяві NBC News Джозеф Макбрайд, адвокат Барнетта, заперечує, що емоційний спалах підозрюваного був саме проти судді.

«Розчарування пана Барнетта пов'язане з тим, що він перебуває у досудовому ув'язненні, незважаючи на відсутність будь-якої кримінальної історії. Він мав роботу й повагу в його громаді та стабільні стосунки протягом 20 років. Зазвичай таких фактів більш ніж достатньо для того, щоб людина могла захищати себе у справі, перебуваючи на волі», — каже юрист.

Понад 250 людей уряд визнав підозрюваними учасниками заворушень. Суди над тими, кому пред'явили звинувачення, розпочались у лютому і, ймовірно, триватимуть місяцями.

Штурм Капітолію

6 січня 2021 року натовп протестуючих, що підтримували 45-го президента США Дональда Трампа в спробах не допустити визнання результатів виборів президента 2020 року, штурмувала і захопила будівлю Капітолію. Натовп кілька годин утримував будівлю. Службі безпеки довелося евакуювати всіх членів парламенту США, присутніх на спільному засіданні двох палат, яке зібралося для затвердження результатів виборів. Пізніше Конгрес все ж затвердив перемогу Джозефа Байдена.

Газета The Washington Post повідомляла, що до будівлі Капітолію 6 січня увірвалися щонайменше 300 учасників заворушень.

В результаті штурму Капітолію загинуло п'ять осіб. Кілька десятків людей було заарештовано за незаконне проникнення в державну установу.

13 лютого Трампа виправдав Сенат в рамках другого процесу імпічменту. Сенат визнав, що колишній глава Білого дому не був винен у підбурюванні до штурму Конгресу 6 січня.

Після штурму Капітолію у країні порушили щонайменше 25 кримінальних справ про внутрішній тероризм.

Як ми писали раніше, до штурму 6 січня деякі прихильники Трампа готувалися як до війни — привезли вибухівку й автомати.

QAnon очікують таємної інавгурації Дональда Трампа 4 березня. Нацгвардія США готується до заворушень