У Білорусі завели справу на лікаря і журналіста, які розповіли про смерть протестувальника
Tut.by

Генпрокуратура Білорусі порушила кримінальну справу проти лікаря, який розповів ЗМІ про результати обстеження Романа Бондаренка. Раніше активіст загинув після побиття силовиками.

Про це повідомила пресслужба Генпрокуратури Білорусі.

«Діючи умисно, без службової необхідності, підозрюваний вступив в злочинну змову з представником інтернет-ресурсу (TUT.BY), якому повідомив відомості про результати медичного огляду Романа Бондаренка», — йдеться у повідомленні.  

У прокураторі ввжають, що ці дії спричинили «підвищення напруженості в суспільстві, створення атмосфери недовіри до компетентних державних органів, спонуканні громадян до агресії і протиправних дій».

Силовики вже обшукали квартиру журналістки TUT.BY Катерини Борисевич. У неї забрали ноутбук, а потім її саму відвезли в СІЗО КДБ. Медійниця готувала матеріал про Романа Бондаренка.

«Настав час зупинити насильство!»

Заступник речника Держдепартаменту США Кейл Браун закликав самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка негайно зупинити насильство і порушення прав людини.

«Понад 100 днів влада Білорусі чинила тривалі й грубі порушення прав людини проти білоруського народу. Настав час зупинити насильство, звільнити затриманих, ставитися з повагою до прав людини та запровадити діалог з білоруським суспільством», — написав Браун у Twitter.

Передісторія

12 листопада в реанімації помер 31-річний білорус Роман Бондаренко. 11 листопада його затримали люди в цивільній формі та масках. Через півтори години вони доставили Бондаренка у місцеву лікарню з багаточисленними травмами. Вже у медчиному закладі він і помер.

23 вересня Олександр Лукашенко таємно провів церемонію «інавгурації». Після цього білоруська опозиція закликала до безстрокової акції непокори Лукашенку. Країни Балтії розширили санкційний список громадян Білорусі, причетних до фальсифікації виборів та придушення мирних протестів.

Chas News повідомляв, що Європарламент не визнає Лукашенка президентом і вимагає розслідувати отруєння Навального.

Раніше ми писали, що ЄС пришвидшив підготовку третього пакету санкцій проти режиму в Білорусі.

В ООН закликали владу Білорусі розслідувати смерть активіста Романа Бондаренка