У Грузії підрахували голоси другого туру парламентських виборів, перемогла правляча партія
ANADOLU AGENCY

Центральна виборча комісія Грузії завершила підрахунок голосів на всіх виборчих дільницях і опублікувала попередні результати другого туру парламентських виборів, повідомляє комісія на своєму сайті.

За даними ЦВК, у всіх 17 мажоритарних виборчих округах країни перемогли кандидати від правлячої партії «Грузинська мрія — Демократична Грузія». Опозиція відмовилась від участі у другому турі парламентських виборів.

Явка виборців у другому турі парламентських виборів склала 26,29%, проголосували 562 664 виборців. Найвища активність виборців була зареєстрована в Аджарії — 39,29%, найнижча — у Тбілісі — 20,04%.

Це був  другий тур парламентських виборів у Грузії. Від участі в ньому відмовилися всі опозиційні партії країни, які закликали своїх прихильників до повного ігнорування результатів голосування. За даними ЦВК, голосування пройшло без значних порушень, проте у Батумі після виборів сталися сутички, затримані п’ятеро людей.

Про це повідомляє видання Batumelebi з посиланням на начальника управління поліції Аджарію Коте Ананіашвілі, передає УНН.

«Ми затримали учасників акцій протесту за непокору законному запиту поліції», — сказав Ананіяшвілі.

За його словами, учасники акції були затримані відповідно до статті 173 Кодексу про адміністративні правопорушення Грузії.

Він не уточнив, чого саме вимагали протестуючі від поліції: «Це буде відображено у відповідних поліцейських протоколах».

За даними ЗМІ, поліція розігнала акцію протесту перед Батумською районною комісією, яку організувала організація «Альтернатива» у суботу ввечері. Перед Батумською районною комісією було створено «коридор ганьби», та, коли представники дільничних комісій доставляли зведені протоколи до окружної комісії, їх зустрічали з вигуками «раби», «зрадники», «це ганьба».

У виборчих бюлетенях імена кандидатів від опозиції, які пройшли до другого туру, значилися формально. Вони закликали своїх прихильників ігнорувати голосування, назвавши його фарсом.

Другий тур парламентських виборів в Грузії істотно відрізнявся від першого. Якщо 31 жовтня в країні вирували неабиякі пристрасті, то через три тижні ділянки були напівпорожніми, повідомляє Ехо Кавказу. Серед членів виборчих комісій і спостерігачів відсутні представники опозиції і деяких неурядових організацій. Перші оголосили виборам бойкот, другі не бачать сенсу стежити за дотриманням прав виборчих суб'єктів в умовах, коли цей суб'єкт, по суті, один — «Грузинська мрія».

Але, незважаючи на рішення опозиції, у виборчих бюлетенях все-таки зафіксовані всі кандидати, які пройшли до другого туру — по двоє в кожному окрузі, які показали найкращі результати в першому турі, але не змогли набрати більше 50% голосів. За даними ЦВК, кандидатам «Грузинської мрії» повинні протистояти представники п'яти партій і блоків: в 12 мажоритарних округах — «Єдиний національний рух — Сила в єдності», в двох — «Європейська Грузія», а у «Гірчі», руху «Громадяни» і Лейбористської партії по одному кандидату в трьох округах. І хоч всі вони заявили про зняття кандидатур, згідно із законом цього зробити неможливо.

Передісторія

На парламентських виборах «Грузинська мрія — Демократична Грузія» олігарха Бідзіна Іванішвілі отримала 48,36% голосів. Опозиційні сили після цього заявили про «масштабні фальсифікації» та відмовилися від мандатів у парламенті на знак протесту.

Критичні закиди лунали і від деяких громадських організацій, зокрема, Transparency International Грузія. В ОБСЄ водночас не мають серйозних зауважень до того, як відбувалися вибори у Грузії.

Європейський Союз визнав, що парламентські вибори в Грузії, загалом були проведені демократично, але закликав до ретельного та справедливого розгляду всіх скарг, що були подані в ході електорального процесу.

Протести у Грузії спровокували результати виборів у парламент, які провели 31 жовтня.

У парламент пройшли 8 опозиційних політичних сил, проте жодна з них не згодна з результатами виборів.  Опозиціонери заявили, що відмовляються від депутатства.

Як ми повідомляли раніше, у Грузії пройшли парламентські вибори за новою системою. Нова виборча система мала б ускладнити монополізацію влади.

Кризу ускладнив жорсткий розгін протестів із застосуванням водометів. Під час акцій протесту у Тбілісі постраждали щонайменше 30 осіб.

Протести в Грузії. Правляча партія не розглядає можливості повторних парламентських виборів